Η ανακοίνωση του ιατρού Ιωσήφ Κάσιου: “Ο μεγάλος ηγέτης έφυγε στις 6:20 μ.μ. σήμερα”.




Ρεπορτάζ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Λευκωσία: Ανήμερα της 30ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους λύγισε η καρδιά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος έχασε πριν από μία ώρα περίπου την πιο δύσκολη μάχη, τη μάχη για τη ζωή. Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του πρώην Προέδρου ανακοίνωσε ο προσωπικός του γιατρός Ιωσήφ Κάσιος, o oποίος ανέφερε “ο μεγάλος ηγέτης έφυγε στις 6:20 μ.μ. σήμερα”.

Στην κλινική όπου νοσηλευόταν και απεβίωσε βρίσκονται συγγενείς, στενοί συνεργάτες του και κόσμος. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το ΡΙΚ, έδειχνε συγκινημένος, δίχως να μπορεί, όπως ανέφερε, να συνειδητοποιήσει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης είναι νεκρός. “Η πολιτική κληρονομιά που άφησε πίσω του”, είπε, “κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει”.

Ο 95χρονος Γλαύκος Κληρίδης νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα στην κλινική “Ευαγγελίστρια” στη Λευκωσία σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, χωρίς μηχανική υποστήριξη και απλά του χορηγούνταν η ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή. Η κατάσταση της υγείας του είχε χαρακτηριστεί μάλιστα μη αναστρέψιμη.

Ο πρώην Πρόεδρος είχε εισαχθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για νοσηλεία, ενώ υπεβλήθη και σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για διάφορα προβλήματα υγείας που κατά καιρούς παρουσίαζε και η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη λόγω και της προχωρημένης ηλικίας.

Τις τελευταίες ώρες βρίσκονταν στο πλευρό του Γλαύκου Κληρίδη η θυγατέρα του Καίτη Κληρίδη, συγγενείς, φίλοι και στενοί συνεργάτες.

Kliridis02-15november2013

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1993 μέχρι το 2003. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του η Κυπριακή Δημοκρατία διεξήγαγε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις Προεδρικές εκλογές του 2003 απέτυχε να επανεκλεγεί στην προεδρία του κράτους.

Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 24 Απριλίου 1919. Σπούδασε νομικά στην Αγγλία (Gray’s Inn, Barrister – at – Law).

Το 1942 και ενώ υπηρετούσε στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία, το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στη Γερμανία και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος ως το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 υπηρέτησε στην ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» και υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους. Διετέλεσε μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ήταν νυμφευμένος με τη Λίλα-Ειρήνη, η οποία απεβίωσε το 2007, με την οποία απέκτησαν μια κόρη, την Καίτη Κληρίδου, που είναι σήμερα Επίτροπος Προεδρίας για θέματα αποδήμων και θρησκευτικών ομάδων και διατέλεσε Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: