Αντισημιτισμός στην Ευρώπη, αναφορά στην Ελλάδα




Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο μνήμης των 75 χρόνων από τη Νύχτα των Κρυστάλλων, ο Daniel Schwammenthal, διευθυντής του AJC Transatlantic Institute στις Βρυξέλλες, επισημαίνει σε άρθρο γνώμης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «The New Face of European AntiSemitism», ότι τα σχόλια των Ευρωπαίων επικεντρώθηκαν στις παραδοσιακές αντισημιτικές απειλές από την ακροδεξιά.

Η πρόσφατη άνοδος των απροκάλυπτα αντισημιτικών κομμάτων σε Ελλάδα και Ουγγαρία καταδεικνύει ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο παραμένει ένα πρόβλημα που οι αρχές και η κοινωνία των πολιτών οφείλουν να αντιμετωπίσουν χωρίς περιστροφές.

Ωστόσο, συνεχίζει ο αναλυτής σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αντισημιτισμός συχνά εμφανίζεται υπό την κάλυψη της κριτικής προς το Ισραήλ, π.χ. μέσω δηλώσεων ότι «το εβραϊκό λόμπυ ελέγχει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ενάντια στα ‘πραγματικά’ αμερικανικά συμφέροντα», ή μέσω της άποψης ότι «το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο εξόντωσης κατά των Παλαιστινίων», θέση με την οποία συμφωνούν το 63% των Πολωνών, το 48% των Γερμανών, το 41% των Βρετανών και το 42% των Ούγγρων (έρευνα Friedrich Ebert).

Αντιλαμβανομένη το βάθος του προβλήματος του αντισημιτισμού ήδη από το 2005, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των Φαινομένων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας (EUMC) ετοίμασε προσχέδιο ορισμού του αντισημιτισμού  το οποίο αναφερόταν συγκεκριμένα στη στοχοποίηση του Ισραήλ «ως μιας εβραϊκής συλλογικής οντότητας».

Το εν λόγω προσχέδιο του EUMC, αν και εγκωμιάστηκε από το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και τον ΟΑΣΕ δεν έχει προς το παρόν υιοθετηθεί, μια προοπτική που όπως τονίζει ο Schwammenthal θα προσφέρει στην ΕΕ ένα εξαιρετικό εργαλείο διάκρισης μεταξύ της νόμιμης κριτικής προς το Ισραήλ από τη μια πλευρά και της μισαλλοδοξίας από την άλλη.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303460004579189560470198236#printMode

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: