Regling: Μεγάλο ενδιαφέρον για ομόλογα




Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling,  θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για την επικείμενη έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων του οργανισμού από τους διεθνείς επενδυτές, όπως αναφέρει ο Ralph Atkins σε ανταπόκριση του από το Λονδίνο για τους FINANCIAL TIMESStrong Demand Predicted for EU Rescue Fund Bonds»).

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προτίθεται να συγκεντρώσει ποσό ύψους €9 δις από τις αγορές έως το τέλος του τρέχοντος έτους και €17 δις το 2014. Ο κος Regling εξέφρασε την εμπιστοσύνη του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην εφ.,  στην επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης των χωρών σε κρίση, ενώ εκτιμά ότι η Ιρλανδία θα εξέλθει του δικού της προγράμματος το Δεκέμβριο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Τα σχόλιά του συνέπεσαν χρονικά με νέα άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά από την αποσόβηση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, τις δηλώσεις Draghi για σταθερά μειωμένα επιτόκια για όσο διάστημα χρειαστεί και τις πολιτικές διαφορές για την δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ.

Ο κος Regling υποβάθμισε τις εικασίες για έκδοση σε δολάρια, υποστηρίζοντας ότι η έκδοση σε άλλα νομίσματα είναι δυνατή, είναι ωστόσο προτιμητέα η έκδοση σε ευρώ για πρακτικούς λόγους. Αναμένεται στήριξη από τους Ασιάτες επενδυτές κατά το πρότυπο του EFSF (το 21% των ποσών του οφειλόταν σε επενδύσεις Ασιατών).

Έως τώρα ο ESM παρείχε €41.3 δις στην Ισπανία και €9 δις στην Κύπρο, γεγονός που σημαίνει ότι το 90% των δυνατοτήτων του παραμένει ενεργό. Συζητείται η συμμετοχή του οργανισμού σε απευθείας βοήθεια προς τις τράπεζες,  παρακάμπτοντας τις κυβερνήσεις, καθώς και η συμμετοχή του σε ένα Ταμείο διευθέτησης των τραπεζικών προβλημάτων. Ο Klaus Regling δήλωσε πως ο ESM θα παραμείνει μακροπρόθεσμα ενεργός στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί και στο μέλλον προγράμματα διάσωσης για την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

http://www.ft.com/cms/s/0/dbadd8d0-2b80-11e3-a1b7-00144feab7de.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: