Χέρι βοηθείας για Αμμόχωστο – Στήριξη για την πρότασή της ζήτησε η Λευκωσία από τον Ρούμπιν




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Χέρι βοηθείας για να προωθηθεί η πρόταση για την Αμμόχωστο, ζήτησε από τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Έρικ Ρούμπιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Προεδρικό.

Η κυπριακή πλευρά ανέφερε πως η υλοποίηση της πρότασης για την Αμμόχωστο θα προσφέρει ελπίδα και προοπτικές για τη λύση του Κυπριακού. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε πως η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα δώσει δυναμική στις επικείμενες διαπραγματεύσεις και γι’ αυτόν τον λόγο έχει συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν της πρόσφατης συνάντησης Μπάιντεν- Αναστασιάδη στο Λευκό Οίκο.

Για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έχει πει στον κ. Ρούμπιν ότι από τη στιγμή που δεν επιτυγχάνεται συμφωνία στο περιεχόμενο της κοινής δήλωσης, υπάρχει πρόβλημα που επηρεάζει τη διαδικασία. Η Λευκωσία διερωτάται πώς μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία σε ένα κείμενο αρχών, που θα καθορίζει το γενικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και τα ενεργειακά, όπως και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο Έρικ Ρούμπιν περιοδεύει στην περιοχή και έκρινε πως θα έπρεπε να περιλάβει στο πρόγραμμα του και τη Λευκωσία, ανκαι ήταν παρών στις επαφές του Κύπριου Προέδρου στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος μετέβη και στα κατεχόμενα και είχε χωριστές συναντήσεις με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ.

Πάντως, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανάλωσε χθες την ημέρα με επαφές με τους δύο διαπραγματευτές. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο κ. Ντάουνερ παρουσίασε στις χωριστές συναντήσεις που είχε με τους Μαυρογιάννη και Ερτούγ ιδέες για γεφύρωση των διαφορών.

Το βράδυ παρέθεσε δείπνο στους δύο διαπραγματευτές, στη διάρκεια του οποίου συζήτησαν τις ιδέες αυτές. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται δυνατότητα να σπάσει το αδιέξοδο και ο Ντάουνερ θα τους δει εκ νέου αύριο και θα αναχωρήσει από την Κύπρο. Θα επανέλθει σε ένα μήνα και μέχρι τότε δεν αναμένεται να αρχίσουν συνομιλίες.

Στο μεταξύ, στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα Τρίτη ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί για να ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το Κυπριακό. Στην Άγκυρα θα έχει συνάντηση και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Την Παρασκευή θα μεταβεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό Σαμαρά. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν, κυρίως, στην πρόταση Αναστασιάδη για χιαστή επαφές Ελλάδος, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να διατηρεί επιφυλάξεις για την πρόταση αυτή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: