«Χάθηκε η επιστολή» του Αλεξάντερ Ντάουνερ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν υπήρξε μεταξύ τους γραπτή επικοινωνία για το διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ στο Κυπριακό, δηλώνουν ΟΗΕ και Κομισιόν, θέλοντας να κλείσουν το θέμα που προέκυψε και κυρίως το θόρυβο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα έχει απασχολήσει τους δυο οργανισμούς, το συζήτησαν αλλά δεν φαίνεται να υπήρξε αλληλογραφία. Χθες, πάντως, υπό το φως και του θορύβου και των αντιδράσεων στη Λευκωσία, που αγγίζουν το πρόσωπο του Αλεξάντερ Ντάουνερ, υπήρξαν επίσημες τοποθετήσεις.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Frédéric Vincent, σε λακωνική δήλωσή του ανέφερε πως η Επιτροπή δεν έχει παραλάβει μια τέτοια επιστολή. Τα Ηνωμένα Έθνη, από την πλευρά τους, έσπευσαν χθες να διαψεύσουν τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν ότι ο Αυστραλός απεσταλμένος δεν έχει αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να του εκφράσει τη διαφωνία του για το διορισμό προσωπικότητας της ΕΕ στο Κυπριακό.

Από την ανακοίνωσή του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών προκύπτει μεν πως ο διεθνής οργανισμός καλωσορίζει τη συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία για το Κυπριακό, ωστόσο αμέσως μετά σπεύδει να υπενθυμίσει πως εμπλοκή υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια, τη χαρακτηρίζει επωφελή και αναφέρεται ονομαστικά στο διορισθέντα από τον κ. Μπαρόζο (Πιέτερ βαν Νούφελ).

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα και θα παραμένει μέχρι και την Παρασκευή. Για άλλη μια φορά το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξάγει τις επαφές του δεν είναι θετικό, μάλλον χαρακτηρίζεται αρνητικό και εν πολλοίς πολεμικό.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο κ. Ντάουνερ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη (την Τετάρτη) και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Παράλληλα, θα συναντηθεί χωριστά με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, τους οποίους θα δει και μαζί.

Στόχος του Αλεξάντερ Ντάουνερ να διαμορφωθεί κοινό κείμενο, το λεγόμενο ανακοινωθέν, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου. Το γεγονός ότι το εισιτήριο του έχει και ημερομηνία επιστροφής, είναι σαφές πως μάλλον δεν προσδοκά ότι θα καταφέρει σε αυτό το ταξίδι να φέρει μαζί τους Αναστασιάδη και Έρογλου.

Την ίδια ώρα, σε στάση αναμονής βρίσκονται οι δυο διαπραγματευτές για την πραγματοποίηση των ταξιδιών τους σε Αθήνα και Άγκυρα. Αυτό θα γίνει προφανώς μετά από συνεννόηση των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών, ώστε ο Ανδρεάς Μαυρογιάννης να μεταβεί στην Άγκυρα και ο Οσμάν Ερτούγ στην Αθήνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: