Υψηλού επιπέδου διάλογος για την παγκόσμια μετανάστευση και την ανάπτυξη στον ΟΗΕ




Στο πλαίσιο του Υψηλού Επιπέδου Διαλόγου για την Παγκόσμια Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που πραγματοποιείται στα Ηνωμένα Έθνη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό, πρέσβυς κ. Μιχάλης Σπινέλλης, συμμετείχε στην παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Εμπειρίες από το Διεθνές Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη: 2007-2013».

Μίλησε για τα συμπεράσματα της τρίτης συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2009, με τίτλο «Ενσωματώνοντας τις πολιτικές περί μετανάστευσης στις στρατηγικές ανάπτυξης για το κοινό καλό».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πρέσβυς επισήμανε ότι η συνάντηση της Αθήνας είχε εστιάσει σε τρία θέματα:

 στους τρόπους με τους οποίους η διασύνδεση της Μετανάστευσης με την Ανάπτυξη μπορούν να συμβάλλουν στην εκπλήρωση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας,

 στη διασύνδεση ανάμεσα στην ενσωμάτωση των μεταναστών και την ανάπτυξη και

 στον προσδιορισμό των βέλτιστων πρακτικών και των κενών που υπάρχουν την ακολουθούμενη πολιτική στο διάλογο για τη λήψη μέτρων για βελτίωση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, της θεσμικής συνάφειας και των συνεργασιών.

Ο Ελληνας Πρέσβης σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση της Αθήνας έγινε επίσης αναφορά στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι χώρες προέλευσης των μεταναστών, όσο και οι χώρες που φιλοξενούν τους μετανάστες (πχ τη συμμετοχή των μεταναστών στις πολιτικές ανάπτυξης, τις προσπάθειες αντιμετώπισης των αιτιών της μετανάστευσης μέσω ανάπτυξης κλπ), όπως και στην προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην υιοθέτηση μέτρων για την ενθάρρυνση των μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

Τέλος, ο κ. Σπινέλλης εξέφρασε τη δέσμευση της Ελλάδας στις εργασίες του Φόρουμ, όπου και θα συμπροεδρεύσει κατά τη σχετική συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη το 2014.

Επίσης, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα ΗΕ, κ. Δημήτρης Καραμίτσος-Τζιράς, κατά τη σημερινή παρέμβασή του στην 68η συνεδρίαση του Υψηλού Επιπέδου Διαλόγου για την Παγκόσμια Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προκλήσεις που η παράνομη μετανάστευση θέτει για την ανάπτυξη και στην ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχή αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αναφερόμενος, πιο συγκεκριμένα, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την παράνομη μετανάστευση, λόγω της γειτνίασής της με περιοχές με σοβαρά γεωοικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα, ο κ. Τζιράς επεσήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις αυτές με αποφασιστικότητα και σχεδιασμό, παρά την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που βιώνει και υπογράμμισε ότι η πολιτική που ακολουθεί στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  την καταπολέμηση της μετανάστευσης (νόμιμης και παράνομης) μέσω της προώθησης μέτρων ενσωμάτωσης των μεταναστών στην αγορά εργασίας,  στο εκπαιδευτικό σύστημα και στις δομές της κοινωνικής ασφάλισης, όπως και μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού ρεύματος, δείχνοντας παράλληλα σεβασμό στην αξιοπρέπεια των μεταναστών και τηρώντας τις προϋποθέσεις, πολιτικές και πρακτικές που αφορούν το άσυλο.

  την υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που καταδεικνύουν τη δέσμευση της Ελλάδας στην εφαρμογή των σχετικών πολιτικών και

  τη συνεργασία με την ΕΕ, τους Διεθνείς Οργανισμούς, την Κοινωνία των Πολιτών, τους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, τις χώρες «διαμετακόμισης»  και τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της μετανάστευσης με ταυτόχρονη αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, πάντα σε συμφωνία με τις σχετικές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Photo via UN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: