Τείχος προστασίας στα σύνορα με την Τουρκία




Στο ναυάγιο πλοιαρίου με 500 λαθρομετανάστες από την Ερυθραία και την Αιθιοπία, ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεδούσα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών εξ αυτών, επικεντρώνεται ανταπόκριση από τη Ρώμη των Jin Yardley και Elisabetta Povoledo στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Migrants Die as Burning Boat Capsizes Off Italy».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το πολύνεκρο συμβάν υπογράμμισε εκ νέου τις επικίνδυνες, απεγνωσμένες προσπάθειες πολλών μεταναστών από την Αφρική και τη Μ. Ανατολή να φθάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, ενώ παράλληλα ανανέωσε την κριτική για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Η μετανάστευση, τονίζεται, αποτελεί ευαίσθητο πολιτικό θέμα στην Ευρώπη, σε τέτοιο βαθμό που η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα τείχος μήκους περίπου 8 μιλίων για την προστασία των συνόρων της με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να αποκλείσει μια μείζονα χερσαία μεταναστευτική οδό.  Ωστόσο, συνεχίζει η ανταπόκριση, ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι καθιστώντας δυσκολότερο την από ξηράς είσοδο στην Ευρώπη, πολλοί μετανάστες ωθούνται στο να προσπαθούν το ίδιο δια θαλάσσης.

Και ενώ αυξάνονται οι εμπόλεμες συγκρούσεις σε Μ. Ανατολή και Αφρική, φέτος αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται δια θαλάσσης σε Ισπανία και Ιταλία. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από την οργάνωση “Save the Children”, τους πρώτους εννιά μήνες του 2013 εισήλθαν στην Ιταλία 21.780 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων 4.000 παιδιών.

Παράλληλα, ο Bruce Leimsidor, εμπειρογνώμων σε θέματα παροχής ασύλου στην ΕΕ, δήλωσε ότι πολλοί περίπλοκοι παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα θανάτους λαθρομεταναστών και ότι το νέο τείχος στην Ελλάδα συμβάλλει ενδεχομένως στην αυξημένη δραστηριότητα των λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο.

http://www.nytimes.com/2013/10/04/world/europe/scores-die-in-shipwreck-off-sicily.html?_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: