Προτάσεις για την ατζέντα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. από πρώην στέλεχος του ΔΝΤ




Ο Ευάγγελος Καλαμίτσης, οικονομολόγος και πρώην διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε εκτενές άρθρο γνώμης στην HUFFINGTON POST με τίτλο «An Economic Policy Agenda for the EU Under the Greek Presidency» αναφέρεται στην ατζέντα που θα πρέπει να προωθήσει η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει, αναμένεται να συνεχίσει κάποιους από τους στόχους που έθεσαν οι προηγούμενες προεδρίες της Ιρλανδίας και της Λιθουανίας, αλλά γενικότερα θα επιχειρήσει να προωθήσει τα ευρωπαϊκά ζητήματα ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των πλουσιότερων χωρών. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα η Ελλάδα θα συνεργαστεί κυρίως με την Ιταλία, η οποία θα την διαδεχθεί στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ενδεχομένως θα εργαστούν για την δημιουργία μιας κοινής και συνεχούς πολιτικής ατζέντας για το 2014, που θα επικεντρωθεί στα μεσογειακά θέματα. Παρ’ όλα αυτά η δημιουργία μιας πιο ενωμένης και ευημερούσας ΕΕ θα εξαρτηθεί από την στήριξη των σημαντικότερων μελών της και κυρίως της Γερμανίας.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος καταγράφει τις δράσεις που ανέλαβε τα τελευταία χρόνια η ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, κυρίως με τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης της κοινής οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης, με τη δημιουργία της ενιαίας εποπτικής αρχής του τραπεζικού συστήματος και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Παράλληλα έχουν συντελεσθεί σημαντικές παρεμβάσεις στις οικονομίες των κ-μ και της Ελλάδας με τα προγράμματα προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που είχαν τη στήριξη τόσο της Ευρωζώνης όπως και του ΔΝΤ, ενώ το πρόβλημα του χρέους αντιμετωπίσθηκε με διάφορα μέσα μεταξύ των οποίων την επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων.

Η ύφεση ωστόσο που πλήττει σφόδρα την Ελλάδα και η υψηλή ανεργία, κυρίως στους νέους, αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας πρέπει να αρθρωθούν κάτω από τους κάτωθι άξονες:

  1. Στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
  2. Ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της ΕΕ μέσω της δημοσιονομικής ενοποίησης, της εξυγίανσης των τραπεζών και της τραπεζικής ένωσης.
  3. Αντιμετώπιση του προβλήματος των κρατικών χρεών και κυρίως της Ελλάδας, για το χρέος της οποία τα κράτη-μέλη δεσμεύθηκαν ότι θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωσή του κάτω του 110% έως το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να εξετασθούν, χωρίς καθυστέρηση, όλες οι επιλογές, ακόμη και ενός ενδεχόμενου ‘κουρέματος’, ενώ εάν αυτό κριθεί απαράδεκτο, όπως τώρα φαίνεται, θα χρειασθεί μια ουσιαστική επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων. Μια άλλη επιλογή θα ήταν μια αναδρομική μεταφορά των δανείων που ελήφθησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ΕΜΣ.
  4. Ανάπτυξη και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας
  5. Εξορθολογισμός της μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς η ανασφάλεια και η φτώχεια σε διάφορες περιοχές του κόσμου οδήγησε στην αύξηση της λαθρομετανάστευσης προς την ΕΕ, θέτοντας ισχυρές πιέσεις στους περιορισμένους πόρους ορισμένων κρατών-μελών, όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας.
  6. Τέλος η προώθηση της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ, που αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, με πολλαπλά οφέλη για τα δύο μέρη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

http://www.huffingtonpost.com/evangelos-a-calamitsis/an-economic-policy-agenda_b_4177786.html?utm_hp_ref=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: