Προηγμένο δημοκρατικό πολίτευμα, απάντηση στην κρίση




Του Δρα ΑΡΗ ΠΕΤΑΣΗ

Σταθερά στην κατάταξη: α) των ανταγωνιστικότερων οικονομικά χωρών του Global Competitive Index 2013/14 που δημοσιεύει το «World Economic Forum» (Νταβός) πρωτεύουν οι κατ’ εξοχή δημοκρατικότερες χώρες στον κόσμο όπως: Ελβετία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ολλανδία, κ.τλ., β) σε ότι αφορά στον δείκτη «ευτυχία των πολιτών» το World Happiness Report του ΟΗΕ (2013) κατατάσσει τους πολίτες των πιο πάνω χωρών μέσα στους ευτυχέστερους στον κόσμο και γ) σε ότι αφορά στην ποιότητα ζωής των πολιτών (καθαριότητα, υγεία, παιδεία, κ.τλ.) το «The Better Life Index» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) πάλιν κατατάσσει τις ίδιες χώρες στις πρώτες θέσεις μαζί και με άλλες χώρες με δημοκρατικά πολιτεύματα όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, κ.τλ.

Όλες οι πιο πάνω χώρες λειτουργούν στη βάση δημοκρατικών πολιτευμάτων που χαρακτηρίζονται από τις λέξεις: ελευθερία, εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, κοινωνική ισότητα, σταθερότητα, ευέλικτο σύστημα αποφάσεων και κυρίως υψηλή ποιότητα διακυβέρνησης. Ο πολίτης σέβεται το κράτος επειδή αυτό σέβεται τα δικαιώματα του.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία το προηγμένο δημοκρατικό πολίτευμα αποτελεί τη μηχανή της οικονομικής ανάπτυξης.  Το δημοκρατικό πολίτευμα αμείβει την αξία και ενθαρρύνει τον αναποτελεσματικό να καταστεί πιο παραγωγικός. Σε μια σωστή δημοκρατία λειτουργεί η πολυφωνία η οποία υποβοηθά στη λήψη σωστών αποφάσεων. Οι διορισμοί και η καριέρα δεν έχουν σχέση με την εθνική καταγωγή του υπαλλήλου, ούτε την κομματική του προέλευση.  Δηλαδή, εάν οι τρεις καλύτεροι υποψήφιοι τυγχάνει να είναι Τ/κ το Σύνταγμα δεν επεμβαίνει για να βγάλει τους δύο Τ/κ έξω και να τους αντικαταστήσει με Ε/κ ή το ανάποδο εάν τυγχάνει οι τρεις πρώτοι να είναι Ε/κ ώστε να επιφέρει τη «δικοινότητα». Στις δημοκρατικά και οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες όχι μόνο η εθνική καταγωγή και η κομματική προέλευση δεν παίζουν κανένα ρόλο, αλλά αντίθετα η απλή αναφορά στην εθνική καταγωγή αποτελεί ποινικό αδίκημα. Στα οικονομικώς ανταγωνιστικά κράτη κανένας πολιτικός δεν διανοείται να μιλήσει για περιορισμούς στην εγκατάσταση, διακίνηση, κτλ. του πολίτη σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας γιατί κινδυνεύει, τουλάχιστον, με εξοστρακισμό από την κοινωνία αν όχι και με δίωξη.

Τα δημοκρατικά πολιτεύματα ενώνουν τον λαό, την οικονομία, τους φορολογούμενους, τους εργαζόμενους κτλ.  Αντίθετα τα μη δημοκρατικά πολιτεύματα στηρίζονται στη διαίρεση (Ε/κ Vs Τ/κ). Τις θέσεις στο Δημόσιο και αλλού μπορούν να διεκδικήσουν όλοι με τον καλύτερο να παίρνει τη θέση άσχετα από εθνική καταγωγή, χρώμα, κτλ. Δεν υπάρχουν συνταγματικά κατοχυρωμένες αναλογίες (π.χ., 60:40) γιατί τέτοιες πρακτικές είναι διαιρετικές και καταστροφικές για την οικονομία (και δεν μιλούμε για εξαιρέσεις καθορισμένου χρόνου για να βοηθηθεί μια τάξη της κοινωνίας να βρει τα πόδια της).

Μια λύση του Κυπριακού στη βάση παρόμοιων σχεδίων που είδαμε στο παρελθόν (ιδέες Γκάλη, σχέδιο Ανάν, σχέδια διζωνικής, δικοινωτικής ομοσπονδίας, κτλ.), πέρα από το ότι καταπατούν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, σίγουρα θα καταστρέψουν την οικονομία της Κύπρου γιατί δεν έχουν καμία σχέση με την προηγμένη δημοκρατία που λειτουργεί στα οικονομικώς ανταγωνιστικά κράτη.

Σε ότι αφορά στη σημερινή οικονομική κρίση τυχόν αντιδημοκρατικές λύσεις απλά θα καταστρέψουν κάθε πιθανότητα ανάκαμψης και θα επιδεινώσουν την κρίση.  Θα δημιουργήσουν: αστάθεια (ταφόπετρα της ανάκαμψης), μόνιμη αβεβαιότητα («εγγυήτριες» δυνάμεις με δυνατότητα νέας εισβολής και αφανισμού), σπατάλη (δύο ανά θέση ώστε παντού να υπάρχουν Ε/κ και Τ/κ), τρεις κυβερνήσεις (ανώφελη Κεντρική, αδύναμη Ε/κ και καθοδηγούμενη Τ/κ), ακυβερνησία (καμία ευελιξία: απαιτούμενη συμφωνία Ε/κ και Τ/κ σε όλα τα κύρια θέματα), ξεχωριστές πλειοψηφίες, πιθανότητα κοινωνικής (και όχι μόνο) έκρηξης, λόγω συνεχούς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.τλ. Δηλαδή, όλα τα κακά που μπορούν να εξασθενήσουν και να καταστρέψουν μια οικονομία θα βρίσκονται μέσα σε ένα σχέδιο «λύσης» διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και εγγυήσεων.

* Ο Δρ Άρης Πετάσης είναι αντιπρόεδρος,  Board of Trustees, International Fund, Moscow State Aviation University

Οκτώβρης, 2013

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: