Προβλήματα με τους συμμάχους της προκαλεί στην Αμερική η υπόθεση των παρακολουθήσεων




Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα για να απαλύνει τις εντυπώσεις από τη δραστηριότητα της NSA, και άλλων κρατικών υπηρεσιών με παρόμοια δραστηριότητα. Ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Επειτά από μια σειρά ενοχλητικών αποκαλύψεων και τη μεγάλη έκταση που έχουν λάβουν οι αποκαλύψεις για τη συλλογή πληροφοριών από Αμερικανούς πράκτορες, ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες για παρακολούθηση του κινητού της Καγκελαρίου της Γερμανίας.

Ο κ. Κάρνι δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στρατηγό Κιθ Αλεξάντερ και στους άλλους αξιωματούχους της NSA.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να συλλέγονται πληροφορίες και την ανάγκη για ιδιωτικότητα.

Ο κ. Κάρνι δήλωσε ότι “αναγνωρίζουμε πως είναι ανάγκη να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί στο πώς συγκεντρώνουμε και χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος μία επανεξέταση των αμερικανικών δυνατοτήτων παρακολούθησης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Διαμαρτύρονται και οι Ισπανοί

Η Ισπανία ζήτησε σήμερα εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τις φερόμενες τηλεφωνικές υποκλοπές ενώ η θύελλα που έχει προκληθεί από τις παρακολουθήσεις της NSA δεν λέει να εξασθενήσει, παρόλο που η Ουάσινγκτον αρνείται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε ότι παρακολουθούνταν το τηλέφωνο της Άγγελας Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα “Ελ Μούντο”, η NSA κατασκόπευσε πρόσφατα περισσότερες από 60 εκατ. τηλεφνικές κλήσεις που έγιναν μέσα σ’ ένα μήνα στην Ισπανία, η οποία προστίθεται έτσι στο μακρύ κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που κατασκοπεύονταν, όπως η Γαλλία.

“Οι πρακτικές αυτές, αν αποδειχθούν, είναι ανάρμοστες και απαράδεκτες ανάμεσα σε σύμμαχες και φίλες χώρες”, ήταν η αντίδραση του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου εκλήθη σήμερα ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μαδρίτη Τζέιμς Κόστος.

Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο ισπανός υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ινιγκο Μέντες ντε Βίγκο “κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να παράσχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις φερόμενες υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία”.

Στο μεταξύ, μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμενόταν να επισκεφθεί από σήμερα ως την Τετάρτη τις ΗΠΑ για συζητήσεις σχετικά με “τον αντίκτυπο των προγραμμάτων παρακολούθησης στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, ιδιαίτερα στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή”.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που εμφανίζεται να προέρχεται από τον πρώην αναλυτή της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν και το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα από την “Ελ Μούντο”, η υπηρεσία αυτή “κατασκόπευσε 60.506.610 τηλεφωνικές κλήσεις” στην Ισπανία από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου 2013.

Ήδη την Παρασκευή, η εφημερίδα “Ελ Παΐς” υποστήριζε πως η NSA είχε κατασκοπεύσει μέλη του προσωπικού και της κυβέρνησης της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σύμμαχος των ΗΠΑ, είχε τότε υπογραμμίσει απλώς ότι η χώρα του δεν εξετάζει “προς το παρόν” το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία με στόχο να ζητηθούν “εξηγήσεις” από την Ουάσινγκτον σχετικά με το έργο των μυστικών υπηρεσιών της.

Σάλος στη Γερμανία

Σήμερα η θύελλα που έχει προκληθεί από τις υποκλοπές της NSA στην Ευρώπη συνεχίζει να τροφοδοτεί την πολεμική στις ενδιαφερόμενες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου οι αποκαλύψεις για τη φερόμενη κατασκοπεία ενός κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου έχουν προκαλέσει σοκ.

Οι γερμανοί βουλευτές θα αφιερώσουν στις 28 Νοεμβρίου μια έκτακτη σύνοδο της βουλής στην υπόθεση αυτή.

Το περιοδικό “Ντερ Σπίγκελ”, το οποιο είχε αποκαλύψει τις υποψίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικα με το θέμα αυτό, έκανε το Σαββατοκύριακο νέες αποκαλύψεις γράφοντας πως η Μέρκελ παρακολουθούνταν στην πραγματικότητα από το 2002, δηλαδή πριν καν γίνει καγκελάριος (2005) και όταν στο Λευκό Οίκο βρισκόταν ο Τζορτζ Μπους.

Το “Ντερ Σπίγκελ” διαβεβαίωσε εξάλλου πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα ήταν εν γνώσει από το 2010 αυτού του προγράμματος υποκλοπών των συνομιλιών αυτής που το αμερικανικό περιοδικό “Φορμπς” αναδεικνύει σχεδόν κάθε χρόνο, εδώ και οκτώ χρόνια, στην “ισχυρότερη γυναίκα” του πλανήτη.

Με μια ανακοίνωση που εστάλη χθες το βράδυ στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, η NSA διαψεύδει αυτές τις τελευταίες κατηγορίες.

“Ο στρατηγός (Κιθ) Αλεξάντερ (που διευθύνει την NSA) δεν συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το 2010 μια υποτιθέμενη επιχείρηση πληροφοριών η οποία ενέπλεκε την καγκελάριο Μέρκελ και ουδέποτε συζήτησε για οποιαδήποτε επιχείρηση που να την εμπλέκει. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που ισχυρίζονται το αντίθετο δεν είναι βάσιμες”, δήλωσε η Βάνι Βάιν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών.

Σήμερα η “Wall Street Journal” υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ έβαλαν τέλος στις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών της καγκελαρίου και άλλων ξένων ηγετών αφού ο Μπαράκ Ομπάμα πληροφορήθηκε την ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος κατασκοπείας.

Χωρίς να σχολιάζει αυτές τις τελευταίες πληροφορίες, ο γερμανικός Τύπος συνέχισε να τηρεί μια μαχητική στάση έναντι των ΗΠΑ.

Σε ένα κύριο άρθρο με τίτλο “Ο φίλος ακούει”, το οποίο αποτελεί αναφορά στις αφίσες προπαγάνδας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που καλούσαν τους πολίτες να είναι σε επιφυλακή διότι “ο εχθρός ακούει”, η εφημερίδα “Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ” (FAZ) παρομοιάζει τις ΗΠΑ με “μια δύναμη ψηφιακής κατοχής”.

Κάμερον εναντίον εφημερίδων

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του είναι πιθανόν να αναλάβει δράση για να σταματήσει τη δημοσίευση από εφημερίδες των βλαπτικών, όπως τις αποκάλεσε, διαρροών του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, αν αυτές (οι εφημερίδες) δεν αρχίσουν να συμπεριφέρονται περισσότερο υπεύθυνα.

“Αν (οι εφημερίδες) δεν δείξουν κάποια κοινωνική υπευθυνότητα, θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να παραμείνει αδρανής”, δήλωσε ο Κάμερον προς το κοινοβούλιο προσθέτοντας πως η βρετανική εφημερίδα “Γκάρντιαν” “προχώρησε” στη δημοσίευση βλαπτικού υλικού αφού είχε αρχικά συμφωνήσει να καταστρέψει άλλα ευαίσθητα δεδομένα.

Την Παρασκευή ο Κάμερον κατηγόρησε τον Σνόουντεν και εφημερίδες τις οποίες δεν κατονόμασε, ότι βοηθούν τους εχθρούς της Βρετανίας επιτρέποντάς τους να αποφεύγουν την παρακολούθησή τους από τις υπηρεσίες πληροφοριών της και υποστήριξε ότι, ως αποτέλεσμα, θα είναι δυσκολότερο να παραμείνει η Βρετανία ασφαλής.

Αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της βρετανικής υπηρεσίας υποκλοπών GCJQ και τη συνεργασία της με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και έχουν προκαλέσει την οργή πολλών βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Κάμερον οι οποίοι θεωρούν πως υπέστη βλάβη η εθνική ασφάλοεια.

Ενώ κατέστησε σαφές πως η υπομονή του εξαντλείται, ο Κάμερον είπε στους βουλευτές ότι δεν θα ήθελε να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των εφημερίδων που δημοσιεύουν τέτοιες πληροφορίες και ότι ελπίζει πως θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

“Δεν θέλω να χρειαστεί να χρησιμοποιήσω δικαστικές εντολές ή απαγορεύσεις έκδοσης ή άλλα σκληρότερα μέτρα. Πιστεύω πως είναι πολύ καλύτερα να απευθυνθώ στην αίσθηση κοινωνικής ευθύνης των εφημερίδων”, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: Reuters, AFP, ANA-MPA – Photo via White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: