Ο Γιάννης Στουρνάρας “βλέπει” ανάπτυξη…




Μιλώντας στους FINANCIAL TIMES, ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έκανε λόγο για σταθεροποίηση της οικονομίας, καθώς το τρέχον είναι το δεύτερο έτος που δεν χρειάστηκαν επιπλέον μέτρα, ώστε να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός («Greek Finance Minister Yiannis Stournaras Says Economy Stabilised»).

Η ανάπτυξη, που προβλέπεται να φτάσει το 0,6% το 2014, βασίζεται σε μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις καθώς ξεκινούν τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα υποδομών και στον τουρισμό ( υπολογίζεται ότι θα σημειωθεί αύξηση των αφίξεων κατά 10% εφέτος). Εκτιμάται ότι το πλεόνασμα θα ανέρχεται σε €380 εκ. το 2013. Πρόκειται για το 0,2% της εθνικής παραγωγής και αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5% το 2014. Σημαντικό κατά τον κο Στουρνάρα είναι το γεγονός ότι το κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο του 4% της εθνικής παραγωγής και συνιστά το υψηλότερο στην ΕΕ. «Δείχνει το πόσο έχουμε προχωρήσει», λέει.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ζητήσει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους εταίρους. Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει με την επιβεβαίωση των δεδομένων της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2013 από την Eurostat, τον ερχόμενο Απρίλιο. Κατά τον κο Στουρνάρα, η Ελλάδα μπορεί να μην χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα στήριξης, καθώς το χρηματοδοτικό κενό για το  οποίο κάνει λόγο το ΔΝΤ, μπορεί να καλυφθεί με ένα μίγμα μέτρων, όπως μια επισπευσμένη επιστροφή στις αγορές για δανεισμό και η μεταφορά των εναπομεινάντων ποσών από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι η Ελλάδα θα αντισταθεί στην πίεση για εφαρμογή επιπλέον οριζόντιων μέτρων, ενώ αναγνώρισε ότι απαιτείται επιτάχυνση και εμβάθυνση των δομικών μεταρρυθμίσεων. «Πρόκειται για ευαίσθητες ισορροπίες και πρέπει να δώσουμε έμφαση στις δομικές, σε σχέση με τις οριζόντιες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε.

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τα έσοδα, καταπολεμώντας τις απάτες στην κοινωνική ασφάλιση και αναμορφώνοντας το φορολογικό νομοσχέδιο, προς αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τους αυτοαπασχολούμενους. Δεν θα γίνει περικοπή των συντάξεων, θα περικοπούν ωστόσο τα επικουρικά ταμεία, ώστε να κλείσει το έλλειμμα του ΙΚΑ. Έως τώρα, σημειώνει ο συντάκτης, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τα μέτρα από το Κοινοβούλιο. Η ψήφιση του αμφισβητούμενου φόρου ακίνητης περιουσίας ίσως αποτελέσει νέα δοκιμασία για την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Σχετική αναφορά γίνεται και σε δημοσίευμα της Independent με θέμα το ενδιαφέρον του John Paulson για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα (“Greeces Talk of 2014 Recovery Pulls Investors”).

http://www.ft.com/cms/s/0/c2ac0a60-2ffd-11e3-9eec-00144feab7de.html

http://www.independent.co.uk/news/business/news/greeces-talk-of-2014-recovery-pulls-investors-8865165.html?origin=internalSearch

ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΛΟΣ – ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

Τις αμφιβολίες του για την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση το 2014, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, σε συνέντευξή του στο τ/δ CNBC Don’t bet on Greece’s exit from recession: Business leader») προειδοποιώντας ότι η οικονομικές προοπτικές της χώρας παραμένουν ανησυχητικές.

Ο Κώστας Μίχαλος δήλωσε ότι μολονότι τα πράγματα βελτιώνονται η Ελλάδα θα πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη για να μπορέσει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους Έλληνες και ξένους επενδυτές.

«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη στον τομέα της πολιτικής και στην πραγματική οικονομία, από εκείνη, πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα στις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ πιο γρήγορα βήματα από ό,τι σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ στην εκπομπή Squawk Box του CNBC προσθέτοντας ότι «εάν δεν παρέχεις την απαραίτητη εμπιστοσύνη για την προσέλκυση πιθανών ξένων επενδυτών, δείχνοντας ο ίδιος το παράδειγμα μέσω δημόσιων επενδύσεων, τότε οι επενδυτές δεν πρόκειται να έρθουν». Συμπλήρωσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση κατήργησε τις δημόσιες επενδύσεις για να επιτύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που αποτελεί ένα «κακό σημάδι».

Αντιδρώντας μάλιστα στις επενδύσεις ξένων επενδυτών, όπως του John Paulson στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Μίχαλος δήλωσε ότι «με όλο το σεβασμό, μπορεί ο John Paulson και άλλοι ξένοι επενδυτές να επενδύουν χρήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά οι κάνουλες είναι ολοκληρωτικά κλειστές, το όλο σύστημα παραμένει λιμνάζων και δεν υπάρχει ουσιαστική ρευστότητα στη αγορά».

Ο Κώστας Μίχαλος δήλωσε επίσης ότι παρά την υψηλή φορολογία η Ελλάδα δεν διαθέτει έναν ελεγκτικό φορολογικό μηχανισμό, ικανό να περισυλλέξει τους αναγκαίους φόρους, στέλνοντας ένα μήνυμα σταθερότητας στους επενδυτές.

http://www.cnbc.com/101094180

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: