Οργή στην Ευρώπη για τις παρακολουθήσεις




Mετά τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι έχει έλθει η ώρα η Ε.Ε. να μιλήσει με μια φωνή, «ισχυρή και ενιαία», στην αμερικανική κυβέρνηση για το θέμα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της, η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ, δήλωσε ότι “η προστασία των δεδομένων πρέπει να εφαρμόζεται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των πολιτών, όπως και στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ».

Η κ. Ρέντιγκ τόνισε:

«Τώρα πρέπει να δράσουμε και όχι απλώς να κάνουμε δηλώσεις στην σύνοδο» κορυφής της ΕΕ, πρόσθεσε αναφερόμενη σε ένα σχέδιο νόμου για την προστασία των δεδομένων το οποίο έχει μπλοκαριστεί λόγω των διαφορών απόψεων μεταξύ των κρατών μελών.

Το σχέδιο νόμου αυτό «θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ» και «να αποκτήσει μια φωνή ισχυρή και ενιαία».

Η Επίυτροπος πρόσθεσε ότι “οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να δείξουν ότι η μεταρρύθμιση που αφορά την προστασία των δεδομένων μπορεί να υιοθετηθεί ως την άνοιξη του 2014».

Τόνισε ότι “θα πρόκειται για μια διακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους της Ευρώπης διότι θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει με αξιόπιστο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες και να διαπραγματευθεί ισότιμα. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι είμαστε αξιόπιστοι», υπογράμμισε η Ρέντινγκ.

Η επίτροπος έκανε μια πρόταση νόμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία προβλέπει κυρίως ότι οι μεγάλοι όμιλοι του διαδικτύου θα πρέπει να ζητούν εκ των προτέρων τη συγκατάθεση των χρηστών για να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα και ότι θα αντιμετωπίζουν ποινές σε περίπτωση που παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα.

Το σχέδιο νόμου αυτό έχει «κολλήσει» εδώ και μήνες καθώς ορισμένα κράτη, ιδίως η Βρετανία, θεωρούν ότι προβλέπει υπερβολικές ποινές σε βάρος των επιχειρήσεων, ενώ άλλοι, όπως η Γαλλία, εκτιμούν αντιθέτως ότι δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις στους πολίτες.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: