Η WSJ για το ναυάγιο στη Λαμπεδούσα




Με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο ανοικτά της Λαμπεδούσας όπου τουλάχιστον 232 Αφρικανοί μετανάστες – στην πλειοψηφία τους από τη Σομαλία και την Ερυθραία – έχασαν τη ζωή τους, αναφέρεται η Matina Stevis σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL.

Με τίτλο «Boat Tragedy Prompts New Look at Migration Policy in Europe» (σελ. Α9) επισημαίνει ότι παρά τις δηλώσεις συμπαράστασης Ευρωπαίων πολιτικών προς τα θύματα της τραγωδίας, η εν λόγω στήριξη δεν εκδηλώνεται έμπρακτα σε ότι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη διαχείριση της εισόδου στην Ευρώπη παράνομων μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία- οι τρεις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρώπη για μετανάστες από την Αφρική και τη Μ. Ανατολή- διαμαρτύρονται επί μακρό χρονικό διάστημα ότι χρήζουν μεγαλύτερης βοήθειας στο έργο φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων. Ειδικότερα, όσον αφορά στη χώρα μας, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δέχεται επικρίσεις ότι αξιοποιεί  με μεγάλη καθυστέρηση τους ευρωπαϊκούς πόρους για το συγκεκριμένο τομέα, ενώ παράλληλα τόσο η Αθήνα, όσο και η Ρώμη κατηγορούνται συχνά από  τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για χαμηλά κριτήρια όσον αφορά στην αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει κατ΄επανάληψη ζητήσει βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας του, που είναι τα πιο διαβλητά της Ευρώπης, καθώς σύμφωνα με την Frontex, περισσότεροι από τους μισούς από τους παράνομους μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη εισέρχονται μέσω των ελληνικών συνόρων.

Αναφορά γίνεται επίσης στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, που ερευνάται αυτή τη στιγμή για περιστατικά αντιμεταναστευτικής βίας και άλλες εγκληματικές δράσεις. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα ναυάγια μεταναστών στο Αιγαίο αποτελούν σύνηθες φαινόμενο και ότι τον περασμένο Αύγουστο, 24 μετανάστες πνίγηκαν επιχειρώντας να μεταβούν από τη Σμύρνη στη Λέσβο.  Και όταν η Ελλάδα κατόρθωσε, με ευρωπαϊκή βοήθεια, να σφραγίσει αποτελεσματικά τη βόρεια μεθόριό της με την Τουρκία το 2012, οι μετανάστες επέλεξαν ως εναλλακτική τη θαλάσσια οδό και τα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304626104579121372822047060.html#printMode?KEYWORDS=Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: