Η επιστροφή στην Κερύνεια δεν είναι θέμα ΜΟΕ




Η Αδούλωτη Κερυνεια διαφωνεί κάθετα και καταγγέλλει σημερινές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφερόμενες σε πρακτικά συναντήσεων των κατεχομένων Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα πρακτικά καταγράφουν αίτημα των Δήμων προς την Κυβέρνηση με το οποίο αιτούνται πρίν απο τις διαπραγματεύσεις, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ), να επιτραπεί σε αριθμό Κερυνειωτών να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα οποία να εγκαταλειφθούν απο τους νυν χρήστες.

Διαφωνούμε κάθετα με τέτοιες φιλοσοφίες σαλαμοποίησης της Επιστροφής.  Η Επιστροφή στις πατρογονικές εστίες είναι το καθολικό προσφυγικό αίτημα απο το 1974 μέχρι σήμερα και είναι θέμα ουσίας και οχι μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Διαφωνούμε επίσης κάθετα με την κατηγοριοποίηση των προσφύγων που προβάλλει ο Δήμος Κερύνειας. Δεν υπάρχουν κατηγορίες προσφύγων. Ολοι οι πρόσφυγες είναι μιας κατηγορίας. Ολοι απαιτούν να εκκενωθούν οι περιουσίες και τα σπίτια τους, χθές,  σήμερα, αύριο,   απο τους σημερινούς προσωρινούς χρήστες και σφετεριστές για να επιστρέψουν  και να επανεγκατασταθούν εκεί.

Αυτό είναι το καθολικό αίτημα και πρέπει να τίθεται απο τις αρχές κάθε κατεχόμενης Πόλης και Κοινότητας πρός το Κράτος και να απαιτείται η υιοθέτηση και μεθόδευση σωστού αντικατοχικού αγώνα για να το πετύχουμε.  39 χρόνια μετά το 1974 πρέπει επιτέλους να σταματήσουν τα σαλιαρίσματα με την κατοχή και να την αντιμετωπίσουμε όπως επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. 

Θα επαναλάβουμε δε την πάγια θέση της Αδούλωτης Κερύνειας πως το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει προς την πιο πάνω κατεύθυνση είναι η εγκατάληψη κάθε συζήτησης για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η οποία λύση εξ ορισμού και ανάγκης για την εφαρμοσιμότητά της αποκλείει εκ προοιμίου την επιστροφή των προσφύγων. Χρειάζεται αγώνας απελευθέρωσης για να φύγουν τα Τουρκικά σταρτεύματα και οι έποικοι οπότε θα εκκενωθούν και τα σπίτια και οι περιουσίες μας για να επιστρέψουμε και να επανεγκατασταθούμε εκεί.

Σε αυτή την προσπάθεια είναι που πρέπει να πρωτοστατούν οι εκλεγμένες αρχές των κατεχομένων περιοχών και οχι να σαλιαρίζουν με την κατοχή με τον τρόπο που αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Απο το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: