Η Ελλάδα χάνει την πρωτιά σε εξαγωγές ψαριών




Σύμφωνα με δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES η Ελλάδα θα απωλέσει τον τίτλο του μεγαλύτερου εξαγωγέα σε λαβράκια και σπάρους (πρόκειται ως επί το πλείστον για παραγωγή ιχθυοκαλλιεργειών), τίτλο που πλέον θα διαθέτει η Τουρκία (“Greece’s Led in Fishing Slips through the Net”).

Η προβλεπόμενη μείωση της εξαγωγής λευκών ψαριών οφείλεται στη μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης και στη μείωση της ζήτησης στις Μεσογειακές χώρες, αλλά και στην αύξηση της παραγωγής που οδήγησε σε μείωση των τιμών σε εποχή που αυξήθηκε το κόστος παραγωγής.

Την πρόβλεψη έκανε η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας που εκτιμά ότι το 2013 η παραγωγή λαυρακιών θα έχει μειωθεί κατά 7% στους 94.000 τόνους ενώ η τουρκική θα αυξηθεί κατά 12% στους 108.000 τόνους. Η επικεφαλής των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς επικαλείται και προβλήματα στην διοίκηση των ιχθυοτροφείων.

Σε σχέση με την Ελλάδα, η Τουρκία στηρίζει τα ιχθυοτροφεία με επιδοτήσεις και με προσπάθειες διαφοροποίησης των εξαγωγικών προορισμών (Β. Ευρώπη, Ρωσία, Μ. Ανατολή) καθώς και με την ανάπτυξη προϊόντων φιλέτων ψαριών που υπερισχύουν στη ζήτηση στη λιανική χωρών που δεν καταναλώνουν παραδοσιακά σπάρους και λαβράκια.

http://www.ft.com/cms/s/0/91e4dd0e-3a5b-11e3-b234-00144feab7de.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: