Η Γερμανία ευθύνεται για τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναφέρει αμερικανική έκθεση




Τη Γερμανία, εκτός από την Κίνα (υποτίμηση νομίσματος) και την Ιαπωνία (νομισματικά κίνητρα), θεωρεί υπεύθυνη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στην εξάμηνη νομισματική έκθεσή του, για πρόκληση αποπληθωριστικής διαστρέβλωσης στην ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί.

Η απόφαση των ΗΠΑ να αναφερθούν ονομαστικά στη Γερμανία, υπογραμμίζει, κατά τους FINANCIAL TIMES, τη βαθιά απογοήτευση με τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, που δεν δημιουργεί ζήτηση για τις εξαγωγές χωρών όπως η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να τις αποκλείει από μια αναπτυξιακή προοπτική («US Treasury Attacks Germany over Surplus»).

Σύμφωνα με την έκθεση: ‘η Γερμανία διατήρησε μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιό της κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη και το 2012 το ονομαστικό πλεόνασμα του γερμανικού προϋπολογισμού ήταν μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Κίνας. Ο αναιμικός ρυθμός στην εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία και η εξάρτηση από τις εξαγωγές, παρακώλυσαν την εξισορρόπηση, σε καιρούς που άλλες χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση να περικόψουν τη ζήτηση και να περιορίσουν τις εισαγωγές, ώστε να προωθήσουν την αναπροσαρμογή’.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση της κρίσης, η Γερμανία ωστόσο έχει αντισταθεί σε πολιτικές που υπεραμύνονται της αύξησης των μισθών ή μεγαλύτερων ελλειμμάτων ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση. Η έκθεση κατονομάζει και την Κίνα, αποφεύγοντας ωστόσο να την χαρακτηρίσει ‘χειραγωγό συναλλάγματος’, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ θα ήταν υποχρεωμένες να προβούν σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την αλλαγή της νομισματικής ισοτιμίας.

http://www.ft.com/cms/s/0/821fbcba-41b1-11e3-b064-00144feabdc0.html

ΚΡΙΤΙΚΗ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Το Υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ επικέντρωσε χθες την κριτική του στη Γερμανία μέσω της δημοσιοποίησης έκθεσης όπου υποστηρίζεται ότι η εμμονή της σε μια πολιτική στήριξης των εξαγωγών δυσχεραίνει την κατάσταση των προβληματικών χωρών της ΕΕ, αναφέρει ανταπόκριση της Sarah Weaton από την Ουάσιγκτον στους NEW YORK TIMES με τίτλο «U.S. Accuses Germany of Causing Instability».

Η κριτική μολονότι απηχεί τις μακρόχρονες διαμαρτυρίες Ευρωπαίων οικονομολόγων και ξένων τραπεζών εμπεριέχει έναν ασυνήθιστο τόνο για μια εξαμηνιαία έκθεση που επικεντρώνεται συνήθως στην νομισματική χειραγώγηση. Ο λόγος ίσως είναι η βούληση των ΗΠΑ να επιδράσει στη γερμανική οικονομική πολιτική, την ώρα που η Άγκελα Μέρκελ προσπαθεί να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ μέσω της έκθεσης («the Report to Congress on International Economic and Exchange Rate Policies») επαναφέρουν τις πιέσεις τους κατά της Γερμανίας που συνεχίζει να παράγει περισσότερα προϊόντα από αυτά που καταναλώνονται εντός των συνόρων της,  σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό με τις αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης, όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει ωστόσο ο Jacob F. Kirkegaard, ερευνητής στο Peterson Institute for International Economics, το πλεόνασμα που δημιουργούν οι γερμανικές εξαγωγές ενίσχυσαν συνολικά τις εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εις βάρος των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών εξαγωγικών οικονομιών, προσθέτοντας ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν πρόκειται να δώσουν μεγάλη σημασία στη στοχοποίησή τους.

http://www.nytimes.com/2013/10/31/business/international/us-accuses-germany-of-causing-instability.html?_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: