Ευρώ ή λίρα; Το… παιχνίδι τελείωσε;




Του Πανίκου Παναγιώτου

 Εάν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, θα είχε αποτραπεί η ύφεση υποστήριξε σε πρόσφατο άρθρο της η «Νιου Γιορκ Τάιμς». Με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσε να καταγραφεί και η περίπτωση της Κύπρου.

Αν, δηλαδή, αντί των μνημονίων και της Τρόικας επιλεγόταν η επιστροφή στη λίρα. Άλλωστε, από την αρχή της κρίσης, οικονομολόγοι διεθνούς εμβέλειας είχαν προβάλει την άποψη ότι τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο, τα θετικά στοιχεία θα υπερίσχυαν των αρνητικών αν οι δυο χώρες εγκατέλειπαν το ευρώ, έστω και προσωρινά, γυρίζοντας στα εθνικά τους νομίσματα.

            Και το ερώτημα δεν ήταν αν η παραμονή στο ευρώ είχε περισσότερες θετικές επιπτώσεις, αλλά κατά πόσο με τη δραχμή και τη λίρα θα διαμορφώνονταν προοπτικές για το μέλλον. Όπως υποστήριζαν, με τα μνημόνια και την Τρόικα θα καταστρεφόταν ο κοινωνικός ιστός και δεκάδες χιλιάδες νέοι θα δημιουργούσαν νέο μεταναστευτικό κύμα, ενώ παράλληλα η εξάρτηση από τους δανειστές θα συνέτεινε στην κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

            Με βάση, λοιπόν, τη σημερινή ωμή πραγματικότητα για την οικονομία σε Ελλάδα και Κύπρο, με όλα τα γνωστά αδιέξοδα, βρισκόμαστε πολύ κοντά στη δικαίωση, κατά το ήμισυ, εκείνων που ισχυρίζονταν ότι η παραμονή στο ευρώ δεν θα έδιδε καμία ελπίδα στον τόπο. Αν, τελικά, ο χρόνος τούς δικαιώσει πλήρως, τότε θα αποδειχθεί ότι οι «πολέμιοι» της δραχμής και της λίρας θα έχουν συμβάλει με τις ιδέες και τις αποφάσεις τους σε μια νέα εθνική συμφορά.

            Από την άλλη πλευρά, οι «υπέρμαχοι» του ευρώ εξακολουθούν να διακηρύσσουν ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει άλλη επιλογή και ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη παραμένει μονόδρομος σωτηρίας, ενώ τονίζουν ότι το… παιχνίδι δεν τελείωσε σε σχέση με τις προοπτικές που διαγράφονται και τη δικαίωση των θυσιών του κόσμου.

            Ας ελπίσουμε μόνο πως όταν τελειώσει αυτό το… παιχνίδι, θα υπάρχει ακόμη λαός, αξιοπρέπεια και Έθνος, γιατί αλλιώς η ανάπτυξη θα ισχύει μόνο για τους δανειστές επειδή μπορεί να τους ανήκουν και τα χρήματα και τα χώματα.

http://www.philenews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: