Επίδραση μίας χρεοκοπίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη




Δημοσίευμα της CHRISTIAN SCIENCE MONITORUS Debt Ceiling: Why it could Cost Europe») εκτιμά ότι, αν το όριο του χρέους δεν αυξηθεί στις ΗΠΑ και αν δεν υπάρξει σχετική συμφωνία, θα υπάρξουν συνέπειες και για την Ευρώπη, της οποίας η ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη.

Η ευρωπαϊκή οικονομία, υποστηρίζει ο ανταποκριτής της εφ. Andrés Cala, είναι από τη φύση της εκτεθειμένη στην οικονομία των ΗΠΑ, καθώς ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας και ο αμερικανικός είναι στενά συνδεδεμένοι. Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης και υπάρχουν στενές διασυνδέσεις. Μια αμερικανική χρεοκοπία θα έπληττε την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανάκαμψης: τις εξαγωγές. Η ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι πιο εύθραυστη και εξαρτάται περισσότερο από την ενίσχυση των εξαγωγών της για να ενισχύσει και τις θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσει την μείωση της κατανάλωσης.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αντιστοιχούν μόνο στο 12% των εξαγωγών της ευρωζώνης, αλλά μια αμερικανική χρεοκοπία θα επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει και να διασώσει τις χώρες της περιφέρειας, θα χανόταν ωστόσο όσα κερδήθηκαν με δυσκολία το διάστημα της λιτότητας και της πολιτικής αστάθειας.

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2013/1008/US-debt-ceiling-Why-it-could-cost-Europe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: