Εξω φρενών οι Γάλλοι με τους Αμερικάνους




Σε κρίση οδηγούνται οι σχέσεις της Γαλλίας και των Ην. Πολιτειών, παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για να εξηγήσουν ότι η NSA έκανε τις παρακολουθήσεις στο πλαίσιο του “αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας”.

Ο Γάλλος ομόλογός του Λωράν Φαμπιούς χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις της εφημερίδες Le Monde «απαράδεκτες» κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στο Παρίσι να δώσει εξηγήσεις.

Ως γνωστόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde, η οποία επικαλείται στοιχεία που διέρρευσε ο πρώην συνεργάτης της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, η συγκεκριμένη υπηρεσία πραγματοποίησε 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Γάλλων πολιτών στο διάστημα από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2013.

Η εφημερίδα έγραψε ότι στόχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φέρεται πως ήταν άτομα ύποπτα για τρομοκρατία, αλλά και άνθρωποι που σχετίζονται με το γαλλικό πολιτικό σύστημα, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι λόγω αυτού του προβλήματος, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τις πρόσφατες αποκαλύψεις στον Τύπο -μερικές από τις οποίες έχουν διαστρεβλώσει τις δραστηριότητές μας ενώ μερικές άλλες έχουν εγείρει εύλογα ερωτήματα στους φίλους και τους συμμάχους μας σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι δυνατότητες».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις που έφερε στο φως η γαλλική εφημερίδα αποτελούν «απαράδεκτες πρακτικές».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες με τη Γαλλία και τους συμμάχους τους σχετικά με το ζήτημα.

Ο κ. Κέρι είπε: «Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο παλιούς συμμάχους μας σε παγκόσμιο επίπεδο και έχω μια ιδιαίτερα στενή σχέση συνεργασίας με τον Λοράν Φαμπιούς. Θα έχουμε διμερείς συζητήσεις, μεταξύ αυτών και με τους Γάλλους εταίρους μας, για να διευθετηθούν τα ζητήματα αυτά. Οι ΗΠΑ αναθεωρούν τη στιγμή αυτή τον τρόπο συλλογής των πληροφοριών. Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία του ιδιωτικού βίου και της ασφάλειας των πολιτών μας».

ΠΗΓΗ: Reuters, New York Times, ANA-MPA

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry shakes hands with U.S. Ambassador to France Charles Rivkin upon arriving in Paris for meetings with Arab leaders focused on Syria, on October 21, 2013. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: