Δεν σχολιάζουν τον Πάγκαλο οι Αμερικάνοι…




Ρεπορτάζ MEGA CHANNEL

Απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου περί παρακολουθήσεων Αμερικανών πρέσβεων από την ΕΥΠ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

Κατά την ενημέρωση που έγινε την Τετάρτη, ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου έθεσε στην κ. Ψάκι σχετικό ερώτημα, ωστόσο η ίδια δήλωσε πως δεν έχει να κάνει κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο, συμπληρώνοντας όμως πως μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας υπάρχει ανοιχτός διάλογος.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αποκάλυψε χθες ότι η Ελλάδα κατασκόπευε δύο Αμερικανούς πρέσβεις. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε το θέμα. Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με το ‘Spiegel’, εσείς κατασκοπεύατε τους Έλληνες. Κατ’ αρχάς, έχετε κάποιο σχόλιο για την αποκάλυψη του κ. Πάγκαλου, Έλληνα πρώην ΥΠΕΞ;” ρώτησε χαρακτηριστικά ο Μιχ. Ιγνατίου την εκπρόσωπο του State Department η οποία απάντησε:

“Δεν έχω να κάνω συγκεκριμένο σχόλιο, εκτός από το να πω ότι υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος με την Ελλάδα γι’ αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στη συλλογή πληροφοριών. Αυτό, βεβαίως, θα συνεχιστεί. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια αξιολόγηση σε εξέλιξη κατά την οποία θα εξετάσουμε όλα αυτά τα ζητήματα”.

Στην επόμενη ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA για το εάν οι ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν στους Έλληνες ή οι Έλληνες στις ΗΠΑ γι’ αυτό το σκάνδαλο, η κ. Ψάκι σημείωσε:

“Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο επ’ αυτού. Υπάρχει, βέβαιως, διάλογος σε εξέλιξη για μια σειρά ζητήματα αλλά εάν (σ.σ. οι Έλληνες) επιθυμούν να υπάρξει κάποια συνάντηση σε ανώτερο επίπεδο, είμαστε ανοιχτοί σε αυτό”.

Στο μεταξύ, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεράσει τις αντιδράσεις που δημιούργησαν και σε διεθνές επίπεδο οι ατυχείς δηλώσεις Πάγκαλου, ο αντίκτυπος ήταν έντονος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άρθρο τους οι “New York Times” υιοθετούν πλήρως τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Εξωτερικών για να τονίσουν ότι δεν ήταν μόνον οι Αμερικανοί που έκαναν υποκλοπές, αλλά και οι Ευρωπαίοι.

Στην Αθήνα, κυβερνητικοί βουλευτές, όπως οι κ. Τασούλας και Ταμήλος, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν έντονα στις δηλώσεις Πάγκαλου δηλώνοντας ότι η Ελλάδα από θύμα έγινε θύτης στο θέμα των υποκλοπών.

Τριάντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν το θέμα στη Βουλή και ζητούν από την κυβέρνηση εξηγήσεις, ενώ η ΔΗΜΑΡ μιλά για “ατυχείς και προκλητικές δηλώσεις”.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL – www.megatv.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: