Για την αντιδικία για τον χειρισμό της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής γράφει η εφημερίδα New York Times




Επιφυλάξεις για τον χειρισμό της υπόθεσης κατά της Χρυσής Αυγής, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια ακόμη πιο δυναμική επάνοδό της ή στην ανάδειξη ενός νέου ακροδεξιού μορφώματος καταγράφει ανταπόκριση της Liz Alderman από την Αθήνα στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Case Against Greek Far-Right Party Draws Critics».

Η ανταποκρίτρια κάνει αναφορά στην ξαφνική εξαφάνιση της Χρυσής Αυγής από τις γειτονιές της Αθήνας, μετά τη σύλληψη των ηγετικών στελεχών του κόμματος και της προσπάθειας που ξεκίνησε η κυβέρνηση για να «ξεριζώσει» την οργάνωση, όπως χαρακτηριστικά το έθεσε ο Πρωθυπουργος Αντώνης Σαμαράς.

Ήδη όμως, όπως σημειώνεται, αρχίζουν να διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα της καταστολής της οργάνωσης, καθώς θα μπορούσε να καταστεί μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και να προκαλέσει συμπάθεια προς την Χρυσή Αυγή, μιας από τις πιο βίαιες ακροδεξιές οργανώσεις της Ευρώπης.

«Εάν δεν υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός, θα μπορούσε να υπάρξει μια αναβίωση της Χρυσής Αυγής» δηλώνει ο συνταγματολόγος, Γιώργος Κατρούγκαλος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, προσθέτοντας ότι «εάν εμφανιστούν ως θύματα του συστήματος τότε η απήχησή τους θα μπορούσε να διευρυνθεί».

Έχουν ήδη διατυπωθεί ερωτήματα σχετικά με την νομιμότητα ή ακόμη και την συνταγματικότητα των κυβερνητικών μεθόδων.

Η νομική διένεξη κατέδειξε την αυξανόμενη πεποίθηση της κυβέρνησης και πολλών άλλων ότι η Χρυσή Αυγή δεν λειτουργούσε ως κόμμα αλλά ως μια μαφία, ενώ υπογράμμισε τις ανησυχίες για την ύπαρξη νομικών κενών στον χειρισμό της υπόθεσης από την κυβέρνηση και διαδικαστικά λάθη κατά την έρευνα. Στελέχη της Χρυσής Αυγής δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο της κυβέρνησης βασίζεται σε τηλεφωνικές υποκλοπές που διεξήχθησαν χωρίς δικαστική έγκριση.

Ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει θέση για την Χρυσή Αυγή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. «Πρέπει να το υλοποιήσουμε στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας Συντάγματος, και να φθάσουμε στο τέρμα με οποιοδήποτε κόστος» δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη.

Δεν πρόκειται ωστόσο για εύκολο έργο, επισημαίνει η ανταπόκριση. Η κυβέρνηση καθώς δεν μπορεί να απαγορεύσει τη λειτουργία πολιτικών κομμάτων επιχειρεί να υπονομεύσει το κόμμα με την διάλυση τη διάλυση της ηγετικής του ομάδας και την διακοπή της χρηματοδότησής του. Οι εισαγγελείς αποδίδουν κατηγορίες για συμμετοχή των μελών της σε εγκληματική οργάνωση, μια κατηγορία που θα μπορούσε πράγματι να θέσει εκ των πραγμάτων εκτός νόμου το κόμμα.

Η ανταπόκριση αναφέρεται παράλληλα στο εκτενές κατηγορητήριο, 31 υποθέσεις, που βαρύνει τα μέλη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων υπάρχουν διώξεις για δολοφονίες, εκβιασμούς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Γίνεται επίσης αναφορά στην προκλητική συμπεριφορά των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής μετά την χθεσινή απελευθέρωσή τους, με περιοριστικούς όρους, ενώ παρατίθενται μαρτυρίες ανθρώπων από την περιοχή της Νίκαιας και του Κερατσινίου, όπου εκφράζουν την ανακούφισή τους για τον περιορισμό της δράσης της Χρυσής Αυγής και την εξαφάνιση των μελών της από τους δρόμους των περιοχών τους.

Όπως επεσήμανε κάτοικος της περιοχής το Κερατσίνι «είναι μια εργατική περιοχή που αντιστάθηκε στους Ναζί, οι οποίοι μάζευαν και εκτελούσαν τον κόσμο. Ο μαζικός τάφος είναι ακόμη εδώ. Είναι αίσχος που αυτή η γειτονιά είχε καταληφθεί από τους φασίστες».

http://www.nytimes.com/2013/10/03/world/europe/golden-dawn-greece.html?_r=0

Η Carol J. Williams σε άρθρο της στην ιστοσελίδα των LOS ANGELES TIMES με τίτλο «Slaying of Greek rapper spurs crackdown on neo-fascist Golden Dawn» αναφέρεται στην αντιδικία, όπως υποστηρίζει, που έχει ξεσπάσει στην Αθήνα σχετικά με τα πολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης για την καταστολή της Χρυσής Αυγής, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στην εγκληματική δράση του κόμματος, που στοιχειοθετεί τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κατ’ επανάληψη αναφερθεί σε εγκλήματα μίσους που διέπραττε η Χρυσή Αυγή, ενώ το τελευταίο διάστημα είχαν ενταθεί οι επιθέσεις της κατά μεταναστών και αριστερών.

http://www.latimes.com/world/worldnow/la-fg-wn-greece-golden-dawn-20131002,0,5785623.story

Στην προφυλάκιση του ηγέτη της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, με την κατηγορία της λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης, αναφέρεται ανταπόκριση της Elinda Labropoulou, στην ιστοσελίδα του CNN με τίτλο «Greece: Golden Dawn party leader Nikos Michaloliakos in custody», ενώ σημειώνεται η αποφυλάκιση τριών στελεχών της Χρυσής Αυγής, υπό περιοριστικούς όρους.

http://edition.cnn.com/2013/10/02/world/europe/greece-golden-dawn/index.html?iref=allsearch

Την ικανοποίηση των μεταναστών από την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της Χρυσής Αυγής εκφράζει ανταπόκριση της Elektra Kotsoni στο περιοδικό VIBE με τίτλο «”THEY ARE FILTH”: GREECE’S IMMIGRANTS ARE PRETTY THRILLED ABOUT THE GOLDEN DAWN ARRESTS» κάνοντας παράλληλα αναφορά στην καθυστερημένη αντίδραση των ελληνικών αρχών.

Το δημοσίευμα παραθέτει επίσης συνέντευξη του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας στην Αθήνα και της ένωσης μεταναστών – εργατών Ελλάδας, Javied Aslam, ο οποίος αναφέρεται στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ διατυπώνει και σοβαρές κατηγορίες για την Ελληνική Αστυνομία, παραθέτοντας περιστατικά κατάχρησης εξουσίας και βίας. Υποστηρίζει επίσης ότι η προσπάθεια πάταξης της Χρυσής Αυγής οφείλεται στην δολοφονία του Έλληνα Πάυλου Φύσσσα και στις πιέσεις που δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση από την Ευρώπη ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

http://www.vice.com/read/javied-aslam-interview

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: