Βαρθολομαίος στους Αγιορείτες: Αποστολή του μοναχού δεν είναι να μετατρέπεται σε επιχειρηματία




Του Αριστείδη Βικέτου

Με αυστηρή γλώσσα μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, στο Άγιον Όρος, του οποίου είναι κανονικός Επίσκοπος, για διάφορα κακώς έχοντα ζητήματα από την στάση ορισμένων μοναχών, που ταλανίζουν τον ιερό τόπο της Ορθοδοξίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος προεξήρχε πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στο Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, με ευκαιρία τις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 ετών από την οριστική ενσωμάτωση της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας στον κορμό του Ελληνικού κράτους, έδωσε νουθεσίες και έκανε υποδείξεις.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στον πειρασμό της εκκοσμικεύσεως, τονίζοντας: «Το Άγιον Όρος, παρά τας εναλλαγάς των ανθρωπείων, απήλαυσεν επί εκατόν έτη, απολαμβάνει και θα συνεχίση να απολαμβάνη την πορείαν εσωτερικής ειρήνης και απερισπάστου πνευματικής καλλιεργείας, μη ασχολούμενον μετά του κόσμου και των του κόσμου, με την λεγομένην “οικονομικήν”, ή “επενδυτικήν”, ή «άλλην» ασφάλειαν, καθότι ασφάλεια και πύργος ισχύος του τόπου τούτου είναι η Κυρία Θεοτόκος, η ακοίμητος εν πρεσβείαις και η αμετάθετος ελπίς εν προστασίαις, «η πυλωρός και σκέπη και προστάτις αυτού».

Πιό αποκαλυπτικός ήταν ο λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχη ενώπιον των Ηγουμένων και των Αντιπροσώπων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους στην πανηγυρική Διπλή Ιερά Σύναξη (Φωτογραφία: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ). Στην ομιλία αυτή ο κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων εστίασε σε δύο ζητήματα, της Μονής Εσφιγμένου και της Μονής, αν και δεν την κατονόμασε, Βατοπεδίου.

Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε την «αδελφότητα» της Μονής Εσφιγμένου «αντικανονική» και «σχισματική» και επεσήμανε ότι «παρανομούσα και καταπατούσα το θείον και το ισχύον κοσμικόν δίκαιον, ήτοι τους θείους και ιερούς Κανόνας και το Σύνταγμα και τους νόμους του Ελληνικού Κράτους, έχει καταλάβει το οικοδόμημα εις τον οποίον εστεγάζετο η Ιερά Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Εσφιγμένου».

Για το θέμα της Μονής Βατοπεδίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την λύπη του για την δυσμενή τροπή, που έλαβε, «δια της εις δίκην παραπομπής, δια εκ προθέσεως πράξεις “κακουργηματικής” βαρύτητος, καθηγουμένου εκ των πρώτων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και μοναχού συνεργάτου αυτού, ως δημοσιεύεται και διαπομπεύεται δια των μέσων ενημερώσεως πανελληνίως και παγκοσμίως ο ιερός ούτος τόπος της Υπεραγίας Θεοτόκου». Επεσήμανε ότι το γεγονός προβληματίζει την Μητέρα Εκκλησία, η οποία, είπε, επέδειξε  μέχρι σήμεραν ανοχή και σύνεση.

Και ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος μιλούσε από γραπτό κείμενο, συνέχισε: «Οι ειρημένοι, κατά το κατηγορητήριον παραπεμπτικόν βούλευμα, εκινήθησαν αξιοποίνως εις πολυπράγμονας πρωτοβουλίας και ενεργείας πέραν και επί υπερβάσει των μοναχικών καθηκόντων αυτών, δια τα οποία εγκατελείψατε οι τον τόπον της Θεομήτορος οικούντες τον κόσμον και τα του κόσμου. Ο διασυρμός τον οποίον υφίσταται ο Ιερός Τόπος εξ αιτίας των, επί σειράν ετών, είναι μέγας. Η τροπή της υποθέσεως, ανεξαρτήτως της εκβάσεως της επικειμένης δίκης, διδάσκει ότι δεν είναι πρέπον να εγκαταλείπουν οι μοναχοί την μοναχικήν άσκησιν και να επιδίδωνται εις έργα κοινωνικής αποστολής, δια την πραγματοποίησιν, των οποίων καταλληλότεροι είναι οι λαϊκοί και η εν τω κόσμω στρατευομένη Εκκλησία».

Φαίνεται, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ότι ο πειρασμός της εκκοσμικεύσεως προσβάλλει και ορισμένους των Αγιορειτών αδελφών «και πρέπει να τονισθή και να επισημαίνηται συνεχώς και επανειλημμένως η διαφορετική αποστολή του μοναχού ίνα μη μετατρέπηται ούτος από ανθρώπου προσευχής και αφιερώσεως εις απλούν κοινωνικόν εργάτην ή – όπερ χείρον- και επιχειρηματίαν». 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: