Βαρθολομαίος: Ο Άγιος Μάμας συνδέει την Θεσσαλονίκη με την κατεχόμενη Μόρφου




ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ

Με λαμπρότητα και συγκίνηση τελέστηκαν χθες το μεσημέρι στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τα εγκαίνια της έκθεσης: «Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο – Ένας Ακρίτας Άγιος ταξιδεύει».

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν οι υπουργοί  Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και  Μακεδονίας -Θράκης Θ. Καράογλου, ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης , Παπαϊωάννου, ο πρόξενος της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων , πολλοί Ιεράρχες και άλλοι επίσημοι.

«Ο Άγιος Μάμας τιμάται επί δεκαεπτά συναπτούς αιώνας υπό των πιστών εις άπασαν τη Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην ενιαία λατρευτική παράδοση, η οποία – όπως είπε – “επικράτησεν από της Καππαδοκίας, μέχρι της Ισπανίας και από της Κωνταντινουπόλεως, μέχρι της Κύπρου, επί αιώνες». Πρόσθεσε, ότι η μνήμη του «δεν υστέρησε κατά πολύ τούτου του Αγίου Δημητρίου, αλλά εταξίδεψε εις διαφόρους λαούς, που εξέφρασαν την αγάπη τους για τον άγιο, με απεικονίσεις και δια της διατηρήσεως της τιμής και της μνήμης του, από της πρωτοβυζαντινής εποχής μέχρι και σήμερα».

Η έκθεση, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης  συνδέει μέσῳ των εκθεμάτων της «όχι μόνο  τους δύο μυροβλύτας αγίους, αλλὰ και την Θεσσαλονίκην με την πόλιν της Μόρφου και τας δύο αυτὰς πόλεις με πολλὰς πόλεις της Μεσογείου».

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος σε ομιλία του τόνισε ότι στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς και  σε εποχή κατά την οποία «εκθεμελιοῦνται ἄρδην σύνορα καὶ ὅρια, οὐχὶ μόνον κρατικά, ἀλλὰ καὶ ἠθικά, ὁ ἅγιος Μάμας συνεχίζει νὰ ἀκτινοβολῇ καὶ νὰ διδάσκῃ ἡμᾶς, διὰ τῆς σιωπῆς τῶν ἁγίων, ἕνα τρόπον ζωῆς ἀρχαῖον: Τὸν τρόπον τοῦ ζῆν ἐν Χριστῷ, παραμένειν εἰς τὰ ὅρια, ὑπερασπίζεσθαι τὰ ὅρια, δηλαδὴ τὴν ἁγιότητα».

Ἡ σύγχρονος Εὐρώπη,, είπε ο Μόρφου Νεόφυτος,  ἡ ὁποία «συνιστά τὸν γεωγραφικὸν καὶ πολιτικὸν ἡμῶν χῶρον, διέρχεται μίαν βαθεῖαν κρίσιν, ἥτις δὲν εἶναι μόνον οἰκονομική, ἀλλὰ πρωτίστως κρίσις ἀξιῶν».

Ὁ ἅγιος Μάμας, υπογράμμισε ο κ. Νεόφυτος, « παρέμεινεν εἰς τὴν κατεχομένην Μόρφου, διὰ νὰ φυλάσσῃ τὸν Μητροπολιτικὸν αὐτοῦ ναόν, νὰ φυλάσσῃ τὰ ὅρια τῆς ταυτότητος τοῦ τόπου. Ἑνὸς τόπου, ὁ ὁποῖος ὑφίσταται ἐπὶ 40 τώρα ἔτη τὰς πολυειδεῖς καταστροφικὰς συνεπείας τῆς κατοχῆς».

Ο Μητροπολίτης Μόρφου χαρακτήρισε την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και την υπ΄ Αυτού τέλεση των εγκαινίων της έκθεσης «αιτία χαράς, αλλά και ελπίδος σημείον , ότι Θεού θέλοντος θα συναντηθούμε σε μια ελευθέρα Μόρφου».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Νεόφυτος προσέφερε στον Πατριάρχη ξυλόγλυπτή εικόνα του Αγίου Μάμα, ειδικά φιλοτεχνημένη για τον κ. Βαρθολομαίο ως ενθύμιο για τα εγκαίνια της έκθεσης. Στο πίσω μέρος της εικόνας αναγράφεται αφιέρωση σε στίχους ιαμβικούς, η οποία αναφέρει:

«Αξίωσον, μάρτυς Μάμα, Βαρθολομαον,

Πατριάρχην κα Πρωτακρίτην ωμαίων,

κθεσιν σν τν γκαινίσαντα  ρτι,

σ να ες Θεομόρφου λειτουργσαι».

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας , Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι η έκθεση, που είναι αφιερωμένη στον πολιούχο άγιο της Μόρφου, μεταξύ άλλων, δίνει την αφορμή «για την υπενθύμιση της τραγικής μοίρας, της πόλεως και του λαού της Μόρφου, που βιώνουν την καθ’ όλα παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και προσβλητική για τις πανανθρώπινες αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σύγχρονο οικουμενικό πολιτισμό, κατοχή» και πρόσθεσε:

«Η παρουσία του δημάρχου και του μητροπολίτη Μόρφου στη σημερινή εκδήλωση, μας δίνει την ευκαιρία να διατρανώσουμε ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα μας να στηρίξουμε την κυπριακή κυβέρνηση για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο κυπριακό, μιας λύσης που θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου, θα αποκαταστήσει τη διεθνή έννομη τάξη, θα διασφαλίσει την ενότητα και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία επιτέλους τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι θα δώσουν τα χέρια, θα ομονοήσουν και θα ζήσουν ελεύθεροι και αδελφωμένοι».

Με συγκίνηση μίλησε ο Δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και του προσέφερε συμβολικό δώρο. Επίσης, μίλησε η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Στα εγκαίνια έψαλε ύμνους για τον Άγιο Μάμα χορός ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Κύπριου καθηγητή, π. Νεκτάριου Πάρη.

Φωτογραφίες ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: