Αυξάνεται το βάρος από τα μή εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες της Ευρωζώνης




Τα προβλήματα που προκαλούν τα – ύψους €1.2 τρις – μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) στα ισοζύγια των ευρωπαϊκών τραπεζών προβάλλει άρθρο της Katy Barnato στην ηλεκτρονική σελίδα του CNBC, με τίτλο «Bad loans at European banks hit $1.7 trillion».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, παρά την αισιοδοξία των επενδυτών και τα στατιστικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά περίπου €100 δις την τελευταία χρονιά, σύμφωνα με την εταιρεία PwC και οι χώρες που ευθύνονται για την αύξηση των NPL είναι κυρίως αυτές της νοτίου Ευρώπης –η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα- καθώς και η Ιρλανδία.

Τα νέα στοιχεία εγείρουν ερωτηματικά για τις επιπτώσεις των NPL στην αγορά, σε περίπτωση που τα τεστ αντοχής της ΕΕ εξαναγκάσουν τις τράπεζες να αποποιηθούν προβληματικά επενδυτικά αγαθά.

Την περασμένη Τετάρτη, προσθέτει το άρθρο, η ΕΚΤ αποκάλυψε σκληρά κριτήρια για τα τεστ αντοχής των τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία θα καθορίσουν την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Οι 128 σημαντικές συστημικές τράπεζες της περιοχής θα υποβληθούν σε εκτίμηση των ριψοκίνδυνων περιουσιακών τους στοιχείων, της ποιότητας των ισοζυγίων τους και του κεφαλαιακού ποσού που διαθέτουν, προσθέτει το δημοσίευμα. 

http://www.cnbc.com/id/101148313/print

ΡΕΚΟΡ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ενόψει της συνολικής εκτίμησης της υγείας του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης που σχεδιάζει η ΕΚΤ, με στόχο τον έλεγχο της αντοχής των τραπεζών σε συνθήκες αστάθειας και σε κλυδωνισμούς, η PwC (σ.σ. μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής υπηρεσιών λογιστικής, τήρησης βιβλίων και ελέγχου και παροχής φορολογικών συμβουλών) δημοσιοποίησε έρευνα που διενήργησε, σύμφωνα με την οποία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξήθηκαν από τα €514 δις το 2008 στα €1.187 τρις το 2012 (οι αυξήσεις των τελευταίων ετών οφείλονται στις επιδεινούμενες συνθήκες στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα).

Άρθρο των FINANCIAL TIMES με τίτλο “Troubled Loans at Europe’s Banks Double in Value” αναφέρει πως, σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα επόμενα χρόνια εξαιτίας του αβέβαιου οικονομικού κλίματος.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες φέρονται να διαθέτουν δάνεια αξίας €2.4 τρις που σκοπεύουν να πουλήσουν ή να μειώσουν (έχει σημειωθεί ίση ποσότητα συναλλαγών τους πρώτους οκτώ μήνες του 2013 με όλο το 2012). Οι συγκρίσεις μεταξύ χωρών διέπονται από αβεβαιότητα επί του παρόντος, εξαιτίας της διαφορετικής μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί κάθε χώρα, έτσι μέριμνα της ΕΚΤ θα είναι η εναρμόνιση του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, η Γερμανία διέθετε το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2012. Ενδιαφέρον για αγορά των δανείων αυτών έχει φανεί να υπάρχει μεταξύ αμερικανικών fund, κρατικών ταμείων αλλά και ασιατών επενδυτών.

http://www.ft.com/cms/s/0/9f429f6a-3ff4-11e3-a890-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: