Απολύσεις υπαλλήλων με πειθαρχικά παραπτώματα




Τρία σχεδόν χρόνια μετά την ισόβια και πολυετή κάθειρξη αντίστοιχα δύο δημοτικών υπαλλήλων, των Σάββα Σαλτουρίδη και Ιωακείμ Μονού, για τη δολοφονία του Δημάρχου Παγγαίου, Τριαντάφυλλου Κουκούδη, οι προφυλακισθέντες δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να πληρώνονται κανονικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό επισημαίνει ανταπόκριση του James Angelos στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Years After Mayor’s Death, Killer Remains on Payroll» (σελ. Α1).

Συγκεκριμένα, με αφορμή το αίτημα των διεθνών πιστωτών προς την Αθήνα να απολυθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που κρίθηκαν ως ακατάλληλοι στο έργο τους, ο ανταποκριτής υποστηρίζει ότι η περίπτωση του Παγγαίου αποδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η εκπλήρωση του αιτήματος της τρόϊκας. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι περίπου 2.100 υπάλληλοι βρίσκονται υπό πειθαρχική επιτήρηση, με το ήμισυ εξ αυτών να κατηγορείται για εγκληματικές δραστηριότητες, ωστόσο συνεχίζουν να λαμβάνουν είτε ολόκληρο είτε μέρος του μισθού τους, λόγω των εξαιρετικά περίπλοκων πειθαρχικών διαδικασιών.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι έγινε περικοπή περίπου 2.660 θέσεων εργασίας, μετά την παύση της λειτουργίας του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε «μια κίνηση εξαιρετικά αμφιλεγόμενη», την οποία εργατικά σωματεία δημοσίων υπαλλήλων δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν δικαστικώς.

Επίσης, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι 226 άτομα έχουν απολυθεί λόγω πειθαρχικών παραβάσεων από τα μέσα του 2012 και υποσχέθηκε ότι οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις θα σπάσουν το καθιερωμένο επί μακρό χρονικό διάστημα «κλίμα απραξίας και ατιμωρησίας» που παρακωλύει τις πειθαρχικές διαδικασίες στο δημόσιο τομέα.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304526204579097150213981632.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: