Ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση




Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την σύσταση στρατιωτικής αποστολής για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης από τη βόρεια Αφρική, μετά την τραγωδία στην Λαμπεντούζα αναφέρει ανταπόκριση της Laurence Norman από τις Βρυξέλλες στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «EU: Mulling Security, Defense Operation to Stem Illegal Migration».

Όπως δήλωσε ο Sebastien Brabant, εκπρόσωπος της Catherine Ashton, υπεύθυνης θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση «δραστηριοποιείται ενεργά για να διερευνήσει τις πιθανές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν με τη στενή συνεργασία των κρατών μελών».

Η ΕΕ έχει οργανώσει διάφορες αποστολές ασφάλειας και άμυνας ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων την ναυτική επιχείρηση κατά της πειρατείας στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας. Η οργάνωση αποστολής προϋποθέτει την έγκριση των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Sebastien Brabant, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ιταλίας ζήτησαν την σύσταση της αποστολής με επιστολή τους προς την Catherine Ashton, στις 24 Οκτωβρίου.

«Διερευνούμε όλες τις δυνατότητες» δήλωσε ο Sebastien Brabant προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε πιθανή δράση.

Οι κυβερνήσεις των κ-μ της ΕΕ δεσμεύτηκαν στην παροχή έμπρακτης βοήθειας σε χώρες όπως την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα που αντιμετωπίζουν ένα αυξανόμενο κύμα λαθρομεταναστών από τη Συρία, τη Λιβύη και αλλού, όπως την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την αύξηση των πόρων της FRONTEX.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20131030-706562.html?KEYWORDS=Greece

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ BBC ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ – ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

 

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ελλάδα, Mark Lowen, συνοδεύει την ακτοφυλακή στη Λέσβο, από όπου, μόνο το τρέχον έτος, 4.409 μετανάστες αποπειράθηκαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα («Greek Island on Frontline of Europes Migration War»).

Ο Lowen επισημαίνει ότι ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα μέσω των νησιών αυξήθηκε μετά την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα με την Τουρκία τον Αύγουστο του 2012 και ότι η Ελλάδα δεχόταν έως τότε το 90% των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Ο Lowen παίρνει συνέντευξη από τον επικεφαλής της ακτοφυλακής στη Λέσβο, Α. Σοφιαδέλη, την συντονίστρια των ‘Γιατρών του Κόσμου’ Ε. Λατσούδη και από οικογένεια Αφγανών που φιλοξενείται προσωρινά στο νησί, ενώ επισκέπτεται και το κοιμητήριο, όπου είναι θαμμένοι μετανάστες που πνίγηκαν κατά την προσπάθειά τους να εισέρθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Γίνεται επίσης λόγος για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αλληλεγγύη των Βορείων χωρών ενόψει του μεγέθους της λαθρομετανάστευσης σε καιρό κρίσης.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24747332

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: