Στη Λευκωσία ο “γεφυροποιός” Ντάουνερ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν διαφαίνεται σύγκλιση θέσεων και κοινό έδαφος για έναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό από τις συναντήσεις των δυο διαπραγματευτών. Απόψε αναμένεται στο νησί ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την ίδια ώρα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πολλές φορές πως χωρίς να βρεθεί κοινή βάση διαπραγματεύσεων, «δεν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες». Χθες συναντήθηκαν και πάλι Μαυρογιάννης και Ερτούγ, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα και σημάδι προόδου. Οι δυο διαπραγματευτές θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος αύριο θα δει χωριστά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Το σκηνικό, όπως περιγράφηκε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν παραπέμπει σε επανέναρξη σύντομα των συνομιλιών. Περαιτέρω ο Πρόεδρος θέλοντας να καθησυχάσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είπε πως «δεν μπορούν να μας σύρουν σε τετραμερή διάσκεψη».

Στο μεταξύ, διαφωνία με τη συμφωνία Αθηνών και Άγκυρας εξέφρασαν χθες στο Εθνικό Συμβούλιο μόνο η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι. Ο ΔΗΣΥ, διά του προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε, κατά τη σύνοδο, στη βελτίωση της θέσης της χώρας μας λόγω και της στάσης στο Συριακό, στην πρόταση για την Αμμόχωστο και στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ο κ. Νεοφύτου, μιλώντας για τη συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας, είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Δεν έγινε τούτο, εξήγησε, το 2004 όταν βρισκόμασταν στη γωνία, για αυτό και δεν θα γίνει τώρα.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατά τη συνεδρίαση, επανέλαβε αυτά που και δημόσια ανέφερε το κόμμα σημειώνοντας πως όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα. Ζήτησε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για ξεκαθάρισμα θέσεων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την Αμμόχωστο, τις οποίες χαιρέτισε. Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, είπε πως πάγια θέση του κόμματος ήταν ο διορισμός διαπραγματευτή σημειώνοντας πως ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην επηρεασθούν οι σχέσεις μας με τη Ρωσία. Ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου υπέδειξε πως ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος μας. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αύξηση των εποίκων και στις πωλήσεις από τους Ε/κ των περιουσιών τους στα κατεχόμενα. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, τόνισε την ανάγκη να επανέλθει το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009. Στο ανακοινωθέν του 2009 αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

* Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τη συνεδρίαση χαρακτήρισε πολύ συναινετικό το κλίμα που επικράτησε. Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε ποτέ σε καμιά περίπτωση συζήτηση περί τετραμερούς. Σημείωσε δε ότι βασική πολιτική θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι να μπούμε σε ένα διάλογο που θα έχει αποτελέσματα.

* Επίσκεψη στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιήσει τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, για την προετοιμασία της επόμενης συνεδρίασης του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πως είχε ενημερώσει το Σώμα για τις κινήσεις που έκανε σε σχέση με την έναρξη συζητήσεων του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με την Άγκυρα και το ενδεχόμενο να εγερθεί από τουρκικής πλευράς ζήτημα συναντήσεων του Τουρκοκύπριου συνομιλητή με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Διάβασε αποσπάσματα πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου και της σύσκεψης αρχηγών στο Τρόοδος.

Διαμαρτυρήθηκε για διαρροές ο Μπαν

Για τις επαφές του στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, έθεσε το θέμα της Αμμοχώστου και την ανάγκη προετοιμασίας του εδάφους πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Περαιτέρω ήγειρε το θέμα του επικουρικού ρόλου που θα πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ο Μπαν Κι Μουν διαμαρτυρήθηκε για τη διαρροή της επιστολής που ο Νίκος Αναστασιάδης του έστειλε πρόσφατα.

Για τη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο «καλό κλίμα» μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε. Ο κ. Μπάιντεν ευχαρίστησε την Κύπρο για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή και αναφέρθηκε και στα θέματα της ενέργειας ενόψει και των ερευνών που διεξάγονται στο νησί.

Ο Πρόεδρος είπε πως κατά τις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας, ανέφερε στους συνομιλητές του πως η αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, δεν αποβαίνει σε βάρος της συνεργασίας της Λευκωσίας με Μόσχα και Πεκίνο. Σημείωσε πως προγραμματίζεται ταξίδι του σε Ρωσία και Κίνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: