NY Times: Σύγκριση της Ελλάδας με τη Βαϊμάρη




Η τέλεια πολιτική καταιγίδα για φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού εκδηλώθηκε στην Ελλάδα και εμπεριέχει τα στοιχεία της εθνικής ταπείνωσης, της οικονομικής καταστροφής, του υψηλού ποσοστού ανεργίας, του πολιτικού διχασμού και της διεθνούς κηδεμονίας, υποστηρίζει ο Roger Cohen, σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Why Greece Is Not Weimar».

Ο αρθρογράφος επιχειρεί παραλληλισμό της Ελλάδας σήμερα με τη γερμανική Βαϊμάρη κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, τονίζοντας ότι αν και η πιο έντονη φάση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έχει ξεπεραστεί, η πιο οξεία φάση της πολιτικής της δοκιμασίας τώρα ξεκινά. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι εάν η Ελλάδα δεν συνιστούσε μέλος της ΕΕ, με την προστασία που αυτή της παρέχει, θα είχε έως τώρα παρασυρθεί στην καταστροφή, όπως και η ταπεινωμένη Γερμανία έπραξε μετά το 1918. 

Ο Cohen αναφέρεται επίσης σε συνάντησή του στο πολιορκημένο από διαδηλωτές Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τον Υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σαφές μήνυμα της τρόϊκας για περικοπές ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Παράλληλα, όπως του εξήγησε ο Έλληνας Υπουργός, η σκληρότητα προς την Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Γερμανία, αλλά η χώρα έχει πλέον φθάσει στα όριά της και αυτό πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται συμπιεσμένος μεταξύ της δημαγωγίας της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού του αντίθετου στα μέτρα λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται να αποκαταστήσει τις απώλειες των Ελλήνων πολιτών.

http://www.nytimes.com/2013/09/20/opinion/global/cohen-why-greece-is-not-weimar.html?pagewanted=print

Φωτογραφία Γερμανικής Καγκελαρίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: