Χάσμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για Συρία




Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Συρία, η οποία είχε καθοριστεί να ξεκινήσει στις 11 ώρα Ελλάδος, ακυρώθηκε μετά την απόσυρση του αιτήματος για σύγκλισή της από τη Ρωσία. Δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή εάν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση και πότε, αν και μετά την ανακοίνωση ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Γενεύη, πιστεύεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα περιμένει.

Οι κ. Κέρι και Λαβρόφ μίλησαν σήμερα και φαινεται πως διαφώνησαν. Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι ο κ. Λαβρόφ θα του αποστείλει λεπτομέρειες για την πρόταση τους να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας μέχρι το βράδυ ώρα Ουάσιγκτον. Ο κ. Κέρι είπε ότι θα εξεταστούν από το Λευκό Οίκο και θα δοθεί απάντηση, και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του έχει “ενδιαφέρουσες ιδέες για τα μέσα με τα οποία θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε αυτό”, εννοεί για τον έλεγχο των χημικών.

Ο κ. Κέρι πιστεύει ότι η πρόταση της Ρωσίας για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, πρέπει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “προκειμένου –όπως τόνισε- να αποκτήσουμε την πεποίθηση ότι αυτή έχει την ισχύ που θα πρέπει να έχει”. Δυστυχώς η Ρωσία δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή, ειπε ο Αμερικανός υπουργός ο οποίος κάλεσε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ “να εκμεταλλευτεί πραγματικά την ευκαιρία (που του δίδεται) για να προσπαθήσει να φέρει την ειρήνη” στην χώρα του.

Ο κ. Κέρι ζήτησε από τη Συρία να κρατήσει τον λόγο της και υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν τις προσεχείς ημέρες μαζί με την Ρωσία για να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα” της Συρίας.

Πάντως, οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι φαίνεται να διαφωνούν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Η Ουάσιγκτον ζητά ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα χημικά, ενώ η Ρωσία μόνο μία απλή δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Κέρι είπε ότι η ρωσική πρόταση θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας “προκειμένου να αποκτήσουμε την πεποίθηση ότι αυτή έχει την ισχύ που θα πρέπει να έχει”, αλλά, όπως αποκάλυψε οι Ρώσοι δεν συμφωνούν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να καθυστερήσει τις ψηφοφορίες για την έγκριση των στρατιωτικών επιθέσεων κατά της Συρίας προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Ρωσία να επιτύχει την παράδοση από την Συρία των χημικών όπλων που έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση της Δαμασκού.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων Καρλ Λεβίν δήλωσε ότι ο πρόεδρος «θέλει να ελέγξει αν είναι και πόσο πόσο σοβαρή η πρόθεση της Συρίας και της Ρωσίας να απαλλαγούμε από αυτά τα χημικά όπλα στην Συρία. Θέλει χρόνο για να το ελέγξει”, δήλωσε ο γερουσιαστής.

Κατά τα άλλα σε λίγες ώρες θα μιλήσει ο Πρόεδρος Ομπάμα στο λαό. Πιστεύεται ότι θα τονίσει δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι θα δώσει χρόνο στη διπλωματία, και

Δεύτερον, ότι θα επιμείνει στην ανάγκη τιμωρίας τέτοιων συμπεριφορών, όπως η επίθεση με χημικά.

Photo: President Barack Obama waves as he walks to the working dinner with other G-20 leaders at Peterhof Palace in St. Petersburg, Russia, Sept. 5, 2013. (Official White House Photo by Lawrence Jackson)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: