Υπέρ της συμφωνίας για τη Συρία η εφημερίδα New York Times, εναντίον η Wall Street Journal




Σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για το χημικό αφοπλισμό  της Συρίας, η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «The Syrian Pact» επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο προσφέρει αυξημένες πιθανότητες για αποτροπή της χημικής απειλής από τις περιορισμένου βεληνεκούς στρατιωτικές επιδρομές που εξέταζε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

H εν λόγω συμφωνία, υπενθυμίζει η σύνταξη της NYT, καθιστά ωστόσο τον Assad υπεύθυνο ως προς την παροχή στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών ασφάλειας και πληροφοριών για τις εγκαταστάσεις των όπλων. Σε περίπτωση που ο Assad αποτύχει να αφοπλίσει το χημικό του πρόγραμμα, τότε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα εξουσιοδοτήσει για μέτρα τιμωρίας, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο Obama, η στρατιωτική επέμβαση βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των επιλογών του.

Τέλος, επισημαίνεται ότι με τη διπλωματική αυτή κίνηση, ο Πρόεδρος Putin ενίσχυσε τη θέση του στη Μ. Ανατολή, ωστόσο αυξάνεται η προσωπική ευθύνη του προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς Assad δεν θα προβεί σε χρήση χημικών όπλων, ενώ παράλληλα θα είναι εντελώς ανεύθυνο και κυνικό εκ μέρους του Putin, εάν συνεχίσει να προμηθεύει το συριακό καθεστώς με συμβατικά όπλα.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει  η σύνταξη της εφημερίδας, ο Αμερικανός Πρόεδρος  Obama αξίζει εύσημα, καθώς επέλεξε τη διπλωματική οδό αντί της στρατιωτικής και η κρίση στη Συρία καταδεικνύει ξεκάθαρα στο νέο πρόεδρο του Ιράν, Hassan Rouhani, ότι ο Obama είναι σοβαρός ως προς μια διαπραγματευτική λύση.

http://www.nytimes.com/2013/09/16/opinion/the-syrian-pact.html?pagewanted=print

Κατά της προχθεσινής συμφωνίας ΗΠΑ – Ρωσίας σχετικά με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας τάσσεται η σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Into the Syrian Bazaar», εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία τόσο του Bashar Assad, όσο και του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin. Μεταξύ άλλων η WSJ επισημαίνει ότι ακόμη και εάν ο Assad  δηλώσει και καταστρέψει το σύνολο του χημικού του οπλοστασίου, θα παραμείνει ατιμώρητος για τη χρήση του που τον περασμένο Αύγουστο είχε ως συνέπεια το θάνατο 1.400 ατόμων- συμπεριλαμβανομένων 400 παιδιών.

Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο Πρόεδρος Obama είναι να προσφέρει στους Σύρους αντάρτες μια ευκαιρία να αγωνιστούν και να επιβιώσουν, τονίζεται. H CIA φαίνεται ότι επιτέλους προμηθεύει τους Σύρους αντάρτες με όπλα μικρού βεληνεκούς, αν και χρειάζονται μεγαλύτερα όπλα για να αμυνθούν σε αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές.

Αντιθέτως, εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος ενδώσει στις ρωσικές διαμαρτυρίες, τότε κατ΄ουσίαν θα ενθαρρύνει τους Σαουδάραβες και τους Καταριανούς να παράσχουν αυτοί τα όπλα. Παράλληλα, καταλήγει η σύνταξη της WSJ, «ένα αδιέξοδο στο θέμα της Συρίας θα καθυστερήσει τις χείριστες από πλευράς στρατηγικής, επιπτώσεις μιας νίκης της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν έως ότου αποκτήσουμε έναν νέο Πρόεδρο που δεν θα εκλαμβάνεται ως ένας αφελής Αμερικανός τουρίστας μεταξύ των σκληροπυρηνικών δολοφόνων της Μέσης Ανατολής».

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323846504579075850763373532.html?mod=WSJEUROPE_hpp_sections_opinion

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: