Τουρκικές έρευνες βορειοανατολικά της Κύπρου




Βορειοανατολικά της Κύπρου θα διεξάγει τις έρευνές του, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο«Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά», το οποίο στις 3 Σεπτεμβρίου έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα το απόγευμα το πλοίο θα προσεγγίσει το λιμάνι της Μερσίνας και αναμένεται πως τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Με βάση τη NAVTEX που έχει εκδοθεί, το «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» θα κινηθεί στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου μέχρι και την Καρπασία. Το τουρκικό σκάφος συνοδεύεται από δυο άλλα πλοία.

Είναι σαφές πως η επιλογή του χρόνου για την έναρξη ερευνών, δεν θεωρείται καθόλου τυχαία. Συμπίπτει με την έναρξη της διαδικασίας, στην πλατφόρμα της ΝΟPLE, στο τεμάχιο 12, για το άναμμα της φλόγας.

Πάντως, η τουρκική εφημερίδα Sabah, αναφέρεται στην κάθοδο του πλοίου στην περιοχή. Η εφημερίδα με τον τίτλο: «Το Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις», γράφει ότι το πρώτο τρισδιάστατο πλοίο σεισμικών ερευνών της Τουρκίας, Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά, ολοκλήρωσε τις εργασίες του στη Μαύρη Θάλασσα και πέρασε στη Μεσόγειο.

«Το πλοίο το οποίο θα ψάξει πρώτα για πετρέλαιο και για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Αττάλειας, στη συνέχεια θα περάσει στη αμφισβητούμενη περιοχή στη νότια Κύπρο. Το πλοίο θα συνοδεύουν πολεμικά πλοία».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: