Τι λέγει η επιστολή Αναστασιάδη προς Έρογλου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό περιγράφει στην επιστολή του προς τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Τις θέσεις αυτές έθεσε και ενώπιον του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και θα περιληφθούν και στις επιστολές προς που θα σταλούν προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη και τρεις βασικούς ηγέτες της ΕΕ δηλαδή τους κ.κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Σουλτς.

Η επιστολή προς Έρογλου διαβιβάσθηκε χθες από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη μέσω του Οσμάν Ερτούγ κατά τη συνάντησή τους στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη.

Οι θέσεις του προέδρου Αναστασιάδη κωδικοποιούνται ως εξής:

Πρώτο, αναφέρεται στο διορισμό διαπραγματευτή σημειώνοντας πως στόχος είναι (οι δυο διαπραγματευτές) να προετοιμάσουν το έδαφος για συνομιλίες και να ξεκαθαρίσουν όλα τα ζητήματα που χρειάζονται ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Δεν έχει σημασία εάν θα ξεκινήσουν Οκτώβριο ή Νοέμβριο, φτάνει να υπάρχει προετοιμασία, επισημαίνεται.

Δεύτερο, θα πρέπει να συμφωνηθεί, πριν την έναρξη της διαδικασίας, η μεθοδολογία, ο μηχανισμός των διαπραγματεύσεων.

Τρίτο, μακριά από ασφυκτικά και τεχνικά χρονοδιαγράμματα.

Τέταρτο, η βάση των διαπραγματεύσεων είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-1979, η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα προκύψει ένα κράτος που θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να είναι, δηλαδή, εναρμονισμένη η λύση με το κοινοτικό κεκτημένο.

Πέμπτο, να διοριστεί εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Έκτο, η λύση θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος, με μία προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Έβδομο, το έγγραφο συγκλίσεων/αποκλίσεων 2008-2012 που υπέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη (το γνωστό ως έγγραφο Ντάουνερ), είναι σημείο αναφοράς και δεν έχει κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα.

Το θέμα της Αμμοχώστου δεν περιλαμβάνεται στην επιστολή προς τον Έρογλου καθώς δεν είναι θέμα το οποίο θα συζητηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, αλλά με την Άγκυρα.

Τόσο για τα θέματα της επιστολής προς Έρογλου, τις επιστολές προς τον γ.γ. και Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο για τις επαφές με Ντάουνερ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε χθες τους αρχηγούς των κομμάτων. Στη σύσκεψη των αρχηγών συζητήθηκε το περιεχόμενο των επιστολών καθώς και ζητήματα τακτικής ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Όπως  πληροφορούμαστε, στη διάρκεια της σύσκεψης επικράτησε συναινετικό κλίμα. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει μετά την επιστροφή του Προέδρου από τη Νέα Υόρκη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: