Τα διαφορετικά οράματα Τσίπρα και Ασμουσεν




Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το απόγευμα ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Joerg Asmussen, στην έδρα της Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη όπου «παρουσιάστηκαν δυο διαφορετικά οράματα» για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, αναφέρεται ο Christopher Lawton, σε άρθρο του στο ιστολόγιο της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Anti-Austerity and Austerity Forces for Greece Square Off at ECB».
 
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τρία χρόνια μετά την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο και αυξάνεται αντί να μειώνεται. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στις σκληρές κοινωνικές επιπτώσεις, την άνοδο της ανεργίας και το σοβαρό πρόβλημα νεοναζισμού που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως τεκμαίρεται από την προχθεσινή δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα.
 
Τόνισε δε ότι το υπέρογκο ελληνικό χρέος, που εκτιμάται στο 170% περίπου του ΑΕΠ, πρέπει να αναδιαρθρωθεί, ένα θέμα ταμπού τόσο για την ΕΚΤ, όσο και για τη Γερμανία.
 
Ο κ. Τσίπρας, προσθέτει το δημοσίευμα, αναμενόταν χθες το απόγευμα να  συναντηθεί με πολιτικούς από το ακροαριστερό κόμμα Die Linke σε μια στάση της προεκλογικής περιοδείας ενόψει των εκλογών της 22ης Σεπτεμβρίου.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Asmussen περιέγραψε μια πολύ διαφορετική εικόνα της Ελλάδας, μιας χώρας που όπως τόνισε βρίσκεται στο δρόμο για την επίτευξη φέτος πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που θα συνιστά σημαντικό επίτευγμα.  Και ενώ η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά υψηλή, κυρίως μεταξύ των νέων, η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη της τέτοια κοινωνικά προβλήματα όταν καταθέτει προτάσεις για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στη χώρα.
 
«Κατά την άποψή μας, το πρόγραμμα λειτουργεί. Παρατηρούμε πρόοδο», δήλωσε στους δ/φους το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας εν κατακλείδι ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο απόψεων, αλλά ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος. 
http://blogs.wsj.com/economics/2013/09/19/anti-austerity-and-austerity-forces-for-greece-square-off-at-ecb/tab/print/?KEYWORDS=Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: