Στο χέρι του να δείξει τον άλλο του εαυτό…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι κανόνες της φιλοξενίας επιτάσσουν «ανακωχή» ιδιαίτερα όταν ο προσκεκλημένος είναι ο αρχηγός του κυπριακού κράτους, ο οποίος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο εθνικής –θέλω να πιστεύω-αποστολής. Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης έφτασε στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σάββατο για να λάβει μέρος στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και να συναντήσει τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, την Παρασκευή. Το πρόγραμμά του είναι βαρυφορτωμένο, οι επαφές του σημαντικές και η επιτυχία εξαρτάται μόνο από τον ίδιο.

Για πολλούς ξένους ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κύπρου είναι ένας «καλός καραβοκύρης» λόγω της στάσης του έναντι του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Βεβαίως, ο κυπριακός λαός είχε άλλη γνώμη και ευτυχώς (που διαφώνησε με τις θέσεις του κ. Αναστασιάδη). Διαφορετικά, λόγω της επιρροής που θα είχε σε όλο το νησί η Τουρκία εάν ψηφίζαμε «ναι» στο ρατσιστικό σχέδιο εκείνου του φιλότουρκου γενικού γραμματέα, για τον πλούτο των κυπριακών θαλασσών θα αποφάσιζε ο Ταγίπ Ερντογάν. Λόγω της «καλής φήμης» που απέκτησε το 2004, είναι σε θέση να διορθώσει τις γνώμες των ξένων ηγετών και έχει την ευκαιρία να σχηματίσει την «κόκκινη γραμμή» από εκείνη την εποχή με τη σημερινή.

            Από το σύνολο των επαφών οι πλέον σημαντικές είναι με το γενικό γραμματέα Μπαν κι Μουν, ο οποίος βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

            Ο κ. Μπαν κι Μουν θα προσπαθήσει να τον «δέσει» με χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του καταδικασμένου από το λαό σχεδίου Ανάν. Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να απεμπλακεί –στο χέρι του είναι- και να διορθώσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η στάση του στο δημοψήφισμα. Εδώ θα αποδείξει εάν πιστεύει όσα λέει σε συνομιλητές του, αλλά και δημόσια, ότι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται ανταλλάγματα από την κατοχική δύναμη Τουρκία. Μπορεί να βγει με το κεφάλι ψηλά από αυτή τη συνάντηση και πρέπει να το πράξει. Διαφορετικά θα βάλει το κεφάλι του μόνος του στη «βούρκα» του κυνηγού.

            Ο Τζόζεφ Μπάιντεν, μέγας φίλος της Κύπρου, που ως γερουσιαστής έχει συνδέσει το όνομα του με το αίτημα επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, δεν θα του ζητήσει να …αυτοκτονήσει, δεν θα τον πιέσει, ούτε θα τον απειλήσει. Είναι «καρατσεκαρισμένο», όπως συνηθίζει να λέει Αθηναίος συνάδελφος όταν θέλει να μας πει πως η είδησή του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η εντολή που έχει δοθεί στους Αμερικανούς διπλωμάτες είναι ότι απαγορεύονται οι συμπεριφορές του 2004. Ολοι θυμόμαστε τον ανάγωγο πρέσβη Μάικλ Κλόσσον, ο οποίος έδινε σημασία στις γνωστές κυράτσες της Λευκωσίας και εκβίαζε το κυπριακό πολιτικό σύστημα. Ο κ. Αναστασιάδης έχει ιδίαν πείραν… Τα πράγματα άλλαξαν και η Κυπριακή Παροικία δικαιούται τα εύσημα. Οι φίλοι της Κύπρου, όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ και τα στελέχη του Εβραϊκού Λόμπι είναι εγγύηση ότι στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό, οι απειλές δεν έχουν θέση. Θα το διαπιστώσει και ο ίδιος.

            Ως «πρωτάρης» στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δει, θα ακούσει και ελπίζω θα μάθει. Η διεθνής πολιτική σκηνή, που θα αντιπροσωπευθεί από Προέδρους, πρωθυπουργούς και υπουργούς Εξωτερικών, δεν έχει καμία σχέση με την ατμόσφαιρα των Βρυξελλών. Στην έδρα του ΟΗΕ τα πράγματα αν και είναι πιό σκληρά είναι την ίδια στιγμή και αληθινά. Η μάχη για την Κύπρο δίνεται με το κεφάλι ψηλά. Αλλωστε, έχει και μοναδική ευκαιρία να δείξει τον αλλαγμένο του εαυτό, αυτόν που βλέπουν εσχάτως οι συνομιλητές του και χαίρονται. Αν τους επιβεβαιώσει, θα έχει όλη την Κύπρο μαζί του.. Διαφορετικά θα μας βρει απέναντί του. Και αυτή τη φορά είμαστε και πιό έμπειροι, και το κυριότερο, πιό δυνατοί…

            ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν αντέδρασε στο σχόλιο μου της περασμένης Κυριακής. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό, διότι μπορεί και να βρίσκεται υπό καθεστώς …σοκ. Οποιος και νάναι ο λόγος της σιωπής του κ. Νεοφύτου, πρέπει να γνωρίζει ότι οι γενναίοι πολιτικοί άνδρες παραδέχονται τα λάθη τους και τα διορθώνουν…

            ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων κ. Γιώργος Πούφος αρνήθηκε επανηλειμμένα να απαντήσει στα ερωτήματα για τους πολιτικούς που δεν πλήρωναν τους φόρους τους, ως όφειλαν, και όπως κάνουν όλοι οι Κύπριοι πολίτες. Ελπίζω να τον αναγκάσει να το πράξει η Τρόικα. Διότι πιά άλλοι αποφασίζουν, όχι ο κ. Πούφος…

            ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μελέτησα τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη με αφορμή τα κείμενα των μελών της Τρόικα για την επιθεώρηση του Κυπριακού Προγράμματος. Δεν θα συμφωνήσω με το φίλο κ. Στυλιανίδη, αν και αναγνωρίζω ότι στο πλαίσιο του ρόλου του περιλαμβάνεται και η «ωραιοποίηση» της κατάστασης της οικονομίας. Η Κύπρος θα αντιμετωπίσει «κόλαση» μέχρι το τέλος του 2014 και η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει το λαό, διότι είναι ο φυσικός της σύμμαχος για να ξεπεραστεί η κρίση, που προκάλεσε η λαιμαργία των πολιτικών και των τραπεζιτών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: