Σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης




Η πολιτική αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, κυρίως της Μ. Ανατολής, ευνόησε ιδιαίτερα φέτος το καλοκαίρι τις οικονομίες χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, χάρη στη σημαντική αύξηση τουριστών, επισημαίνουν οι Raphael Minder σε ανταπόκριση από την Ταρίφα  της Ισπανίας και Niki Kitsantonis  σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Tourists Wary of Turmoil in the Middle East Are a Boon to Southern Europe».

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος στην Ελλάδα οφείλεται στην επιθετική τιμολογιακή πολιτική πρακτόρων και ξενοδοχείων, με τις τιμές διανυκτέρευσης να μειώνονται κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.

Ο ελληνικός τουριστικός τομέας, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου το 15% της – ύψους $251 δις – ελληνικής οικονομίας, αγωνίστηκε να επανέλθει δριμύτερος λόγω  των απεργιών στα μέσα μεταφοράς και άλλων διαδηλώσεων που απομάκρυναν πολλούς τουρίστες. Παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει οικονομικά προβλήματα και αναμένεται σύντομα να χρειαστεί επιπλέον διεθνή βοήθεια, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο ότι η Αθήνα βρίσκεται εντός του στόχου της για το ΑΕΠ, κυρίως χάρη στον τουρισμό της.

Ο αριθμός των επισκεπτών στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσει τα 17 εκατομμύρια φέτος, συγκριτικά με 15.5 εκατομμύρια το 2012, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δήλωσε ότι τα εισοδήματα από την τουριστική βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 18% το α’ εξάμηνο του 2013, αγγίζοντας τα $4.4 δις.

http://www.nytimes.com/2013/09/02/business/global/tourists-wary-of-mideast-are-boon-to-southern-europe.html?pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: