Ο Ομπάμα ελπίζει σε στήριξη του Κογκρέσου, αλλά έχει αποφασίσει το κτύπημα εναντίον του Ασαντ




Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα κτυπήσει όποια και αν είναι η απόφαση του Κογκρέσου -και δεν μιλάμε για κάποιο μυστικό- διότι αυτό που βασικά τον καθοδηγεί είναι να μην γελοιοποιηθεί ο ίδιος και υπερδύναμη, αλλά και να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε όταν μίλησε για “κόκκινη γραμμή”, ότι οι συμπεριφορές με τη ρίψη χημικών πρέπει να τιμωρούνται.

Μετά το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τη συνεργασία με το Κογκρέσο, μία συνεργασία η οποία –όπως είπε ο κ. Ομπάμα- έπρεπε να ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή της κρίσης. Η συνεργασία γίνεται με τηλεδιασκέψεις, καθώς οι βουλευτές και οι γερουσιαστές θα επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Η προσπάθεια του Λευκού Οίκου εστιάζεται να πειστούν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές ότι τα στοιχεία είναι αληθινά. Είναι ένας δύσκολος στόχος για τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος –όπως τονίζεται από τους συμβούλους του- έχει ήδη αποφασίσει ότι θα κτυπήσει τη Συρία ακόμα και αν δεν έχει την έγκριση του Κογκρέσου. Σε ότι αφορά τις ισορροπίες, στη Βουλή έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί και στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί.

Αλλά τί είναι αυτό που έκανε τον Πρόεδρο Ομπάμα να κάνει ένα βήμα πίσω. Οσο και αν ακούγεται απίστευτο, είναι η κοινή γνώμη. Και η αμερικανική αλλά και η παγκόσμια μετά το όχι των Βρετανών. Ξαφνικά συνειδητοποίησε αυτό που γνώριζε όλος ο κόσμος. Οτι οι Αμερικανοί πολίτες κουράστηκαν με τους πολέμους, ιδιαίτερα όταν γίνονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από την Αμερική. Κουράστηκαν με τις συνεχείς προειδοποιήσεις για την τρομοκρατία, Και θέλουν ησυχία.

Στις 7 το βράδυ της Παρασκευής, όταν κάλεσε τους συνεργάτες του για να τους ανακοινώσει ότι δεν θα κτυπήσει αυτό το Σαββατοκύριακο, αντίθετα θα ζητήσει την έγκριση της Βουλής και της Γερουσίας, τους τόνισε ακριβώς αυτό: ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε εάν δεν ακούσουμε τον αμερικανικό λαό και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό θέμα: Η επίθεση στη Συρία είναι αυτό που πραγματικά θέλει ο κ. Ομπάμα. Και η απάντηση είναι απλή: όλο και περισσότερο ακούγεται ότι είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να κάνει, αλλά είναι παγιδευμένος…

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο κ. Ομπάμα επιθυμεί να κάνει μία καθαρή συζήτηση με τον κ. Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη για τη Συρία. Βέβαια, γνωρίζει πως δεν πρόκειται να τον πείσει για την ανάγκη της επίθεσης εναντίον του Ασαντ…

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Συρίας μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος μιας προσπάθειας για διεθνή συναίνεση στην απάντηση στη χρήση χημικών όπλων οπουδήποτε.

Ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρκι δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι-μουν θεωρεί την απόφαση του Ομπάμα ως “μέρος μιας προσπάθειας να επιτευχθεί ευρεία διεθνής συναίνεση για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ως απάντηση σε οιαδήποτε χρήση χημικών όπλων”.

 “Η χρήση χημικών όπλων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία και όποιοι διέπραξαν ένα τέτοιο τρομερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να λογοδοτήσουν”, τόνισε ο Νεζίρκι.

Πηγή: White House, UN

Photo: President Barack Obama meets in the Situation Room with his national security advisors to discuss strategy in Syria, Saturday, August 31, 2013. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: