Νέα ήττα του Μπάρακ Ομπάμα: Ο Λάρι Σόμερς απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη FED




Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάκι στη θέση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), ανακοίνωσε την Κυριακή προσωπικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σε άνακοίνωση του, ο κ. Ομπάμα αναφέρει ότι “νωρίτερα σήμερα, μίλησα με τον Λάρι Σάμερς και αποδέχτηκα την απόφασή του να αποσύρει το όνομά του από την υποψηφιότητα για πρόεδρος της Fed». Η απόφαση του κ. Σάμερς να αποσύρει την υποψηφιότητά του διέρρευσε πρώτα στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο Αμερικανός πρέοδρος ανακοίνωσε ότι “ο Λάρι ήταν βασικό μέλος της ομάδας μου, όταν ήμασταν αντιμέτωποι με τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση και στην σημαντική τεχνογνωσία του, τη σοφία και την ηγετική του ιδιότητα, οφείλεται εν μέρει η πορεία ανάπτυξης που δώσαμε στην οικονομία, η οποία έκανε την πρόοδο που βλέπουμε σήμερα ».

Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε ότι η απόφαση του Ομπάμα να αποδεχτεί την απόσυρση της υποψηφιότητας του Σάμερς μεταφέρθηκε τηλεφωνικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο Σάμερς νωρίτερα έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο στην οποία εξήγησε την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του εξ αιτίας των αντιδράσεων και του κινδύνου να μην περάσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Πρόσφατα, αρκετοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές είχαν ανακοινώσει ότι δεν συμφωνούσαν και δεν θα υπέγραφαν το διορισμό του στη Fed.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διορίζει τον πρόεδρο της Fed για τέσσερα χρόνια, αφού πρώτα λάβει ο διορισμός την έγκριση του Κογκρέσου

Ο Σάμερς, ο οποίος είχε εργαστεί για το Γενικό Λογιστήριο επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ήταν ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ομπάμα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της προεδρίας του. Και αυτό παρά την αντίθεση από τα μέλη του δημοκρατικού κόμματος, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν ότι ο Σάμερς είναι πολύ “κοντινός” με τις τράπεζες και τη Wall Street. Εν τούτοις ο Ομπάμα τον επέλεξε για να βγάλει την οικονομία από την κρίση του 2008.

Πηγή: Ανακοίνωση Λευκού Οίκου, Reuters, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: