Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κ. Γιώργος Λακκοτρύπης μίλησε σήμερα σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund σε εκλεκτό ακροατήριο που αποτελείτο από διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου και μέλη δεξαμενών σκέψης της Ουάσιγκτον.
Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο, με την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ επεσήμανε ότι σήμερα (11/9) άναψε η πρώτη φλόγα αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το όραμα της Κύπρου είναι να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας την γεωπολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Εξάλλου, ως το δυτικότερο άκρο της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η στρατηγική της Κύπρου βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τη βιώσιμη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, την εγκατάσταση σταθμού υγροποίησης αερίου στην Κύπρο που να εξυπηρετεί και τις γειτονικές χώρες, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων με τη μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο όπου θα εδρεύουν εταιρείες παροχής σχετικών υπηρεσιών και για τις γειτονικές χώρες και με τη μετάλλαξη της κυπριακής οικονομίας σε οικονομία με βάση τη γνώση γύρω από θέματα φυσικού αερίου και, τέλος, τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο υγρών καυσίμων.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο Rodney D. Cook, αντιπρόεδρος της εταιρείας Noble Energy που έχει αναλάβει την εξόρυξη του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12. Ο κ. Cook αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη που θα έχει για την Κύπρο η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, όπως ενεργειακή ασφάλεια, μείωση κόστους ενέργειας, αύξηση κρατικών εσόδων, δημιουργία θέσεων εργασίας και καλύτερη ποιότητα του αέρα από τη χρήση του καθαρού φυσικού αερίου. Επεσήμανε ακόμη ότι η συνεργασία της εταιρείας με την κυπριακή κυβέρνηση είναι άριστη, ότι η Noble Energy καλοσωρίζει την εμπλοκή και άλλων εταιρειών στην εξόρυξη φυσικού αερίου σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, αλλά θα γίνουν γρήγορα.
Ο Κύπριος υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το πέρας της ομιλίας του, είπε ότι ήρθε στην Ουάσιγκτον όχι για να ζητήσει κάτι, αλλά για να ενημερώσει, να διαβουλευτεί και να ακούσει. Σημείωσε μάλιστα ότι βρήκε ευήκοα ώτα, όπου και αν πήγε. Συγκεκριμένα θέματα που τον απασχολούν είναι η δημιουργία ενός σχεδίου για τη διαχείρηση πιθανών κρίσεων από περιβαλλοντικές καταστροφές και η συνεργασία σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε ακόμη στην υπογραφή μνημονίου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, το οποίο στοχεύει στην συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων. Ένα σκέλος του μνημονίου είναι η συνεργασία σε περιβαλλοντικά θέματα και ένα άλλο η διασύνδεσή τους με υποβρύχια ηλεκτρικά καλώδια, πράγμα που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής απομόνωσης και θα στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να αδειοδοτηθεί εντός του 2014 και να είναι έτοιμο το 2017.
Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει το κυπριακό πρόβλημα στα σχέδια εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι οι ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο δεν συνδέονται με το κυπριακό, ούτε μπορεί η Κύπρος να παραμείνει όμηρος του Κυπριακού και να μην φροντίσει για τα στρατηγικά της συμφέροντα. Οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Τα οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου ανήκουν σε όλους τους κατοίκους του νησιού, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δίκαιη μοιρασιά τους. Ωστόσο, σημείωσε, το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, ώστε να μπορέσουν όλοι μαζί οι Κύπριοι να επωφεληθούν από τη σταθερότητα και την ανάπτυξη που θα επέλθει. Οι προοπτικές που ανοίγονται – αν λυθεί το Κυπριακό – είναι τεράστιες για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Επεξηγώντας πώς θα επωφεληθούν οι Τ/Κ από τα έσοδα που θα προκύψουν, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο στα πρότυπα της Νορβηγίας, όπου θα κατατίθενται τα έσοδα αυτά. Ένα μέρος αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, ένα μέρος για την αποπληρωμή του χρέους και ένα άλλο για τις επερχόμενες γενεές.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την κυπριακή οικονομική κρίση και αν τα νέα δεδομένα θα βοηθήσουν στην επίλυσή της, ο Υπουργός σημείωσε ότι οι υδρογονάνθρακες έχουν κρατηθεί, κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής Κυβέρνησης, εκτός μνημονίου, με σκοπό την προστασία των αναμενόμενων εσόδων, την εξασφάλιση σταθερότητας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Εξάλλου, δεν αναμένεται να βοηθήσουν τα έσοδα αυτά στην οικονομική κρίση, καθώς τα πρώτα από αυτά αναμένονται περί το 2020. Πάντως, τόνισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το οικονομικό πρόγραμμα της τρόικας και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη ότι θα σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και θα ασχοληθεί με την καταπολέμηση της ανεργίας.