Κρίση στις σχέσεις Βραζιλίας και ΗΠΑ, η κ. Ρούσεφ είπε “όχι” στην πρόσκληση Ομπάμα




Σοβαρή εμπλοκή στις κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα στην αμερικανική ήπειρο σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Βραζιλίας σημειώθηκε πριν από μερικές ώρες. Η Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ αρνήθηκε να μεταβεί στην Ουάσιγκτον ακυρώνοντας την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη της στο Λευκό Οίκο, εξαιτίας των αποκαλύψεων για τη δραστηριότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (κυρίως της NSA) με θύμα τη Βραζιλία και την ίδια την κ. Ρούσεφ αυτοπροσώπως.

Το θέμα έχει σαφώς και έντονη την εσωτερική πολιτική διάσταση όσον αφορά τη Βραζιλία, αφού η Ρούσεφ επιθυμεί να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα που επικρατεί σε βάρος της στην κοινωνία και τις μαζικές διαδηλώσεις που αντιμετωπίζει, γεγονός που έχει οδηγήσει τα ποσοστά δημοτικότητάς της να μειώνονται επικίνδυνα.

Ωστόσο, το θέμα της κατασκοπείας είναι πραγματικό, οπότε η αντίδραση δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί δικαιολογημένη, ιδιαιτέρως όταν δηλώνεται ότι οι αμερικανικές εξηγήσεις δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές. Η κ. Ρούσεφ, με τον τρόπο αυτό, σνομπάρει το εξόχως τιμητικό πρόγραμμα που ετοίμαζαν για την επίσκεψη οι Αμερικανοί, παραθέτοντας επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο, η πρώτη χώρα στην οποία θα γινόταν αυτή η θεωρούμενη διπλωματικώς ως ιδιαίτερη τιμή.

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, επιχείρησε να την μεταπείσει τηλεφωνώντας της προσωπικά, χωρίς όμως να καταφέρει να την πείσει να ακυρώσει την απόφαση της, παρά την εικοσάλεπτη συνομιλία των δυο ηγετών. Η απόφαση δημιουργεί σημαντικές περιπλοκές και ασκεί μεγάλη πολιτική πίεση στον Μπάρακ Ομπάμα, σε μια εποχή που έδειχνε να πιστεύει ότι μέσω της σύμπηξης στρατηγικής συμμαχίας με τη Βραζιλία θα μπορούσε με έξυπνο τρόπο να αποκαταστήσει την επιρροή των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Θύμα της εξέλιξης θα μπορούσε να πέσει η προοπτική επιλογής του μαχητικού αεροσκάφους F/A-18 Super Hornet της Boeing, στο πλαίσιο του προγράμματος για την αρχική προμήθεια 36 μαχητικών νέας γενιάς από την Αεροπορία της Βραζιλίας. Ωστόσο, κάποιοι εκτιμούν, ότι ίσως τελικά και να το ωφελήσει, αφού αυτός θα είναι ο τρόπος αποκατάστασης των σχέσεων και αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Βραζιλίας όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

Συμφωνίες αναμένονταν επίσης στον τομέα των ερευνών για την ανεύρεση νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς επίσης και στον τομέα της τεχνολογίας των βιοκαυσίμων.

ΕΠΙΣΗΣ: http://mignatiou.com/2013/09/statement-by-the-press-secretary-on-postponement-of-the-state-visit-of-president-dilma-rousseff-of-brazil και www.defence-point.gr

Official White House Photo by Pete Souza

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: