Κέρι: Οχι Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία




Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προσπάθησε να πείσει για την αναγκαιότητα στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Συρίας υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν επιδιώκει εμπλοκή του αμερικανικού στρατού στον εμφύλιο πόλεμο. Απλά ζητά να του δοθεί η έγκριση για να περιορίσει –όπως είπε- την ικανότητα του συριακού καθεστώτος να χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, για την πιθανότητα αποστολής χερσαίων στρατευμάτων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει καμία πρόθεση να στείλει στρατιώτες στη Συρία. Τόνισε συγκεκριμένα τα εξής: “Ας το κλείσουμε αυτό το θέμα τώρα. Δεν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις για να μετάσχουν σε μάχες”.

Προηγουμένως ο κ. Κέρι είχε στείλει λάθος μήνυμα όταν είπε πως δεν επιθυμεί το ψήφισμα που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο να είναι συνταγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείει την πιθανότητα αποστολής χερσαίων δυνάμεων..

«Δεν θέλω, τόνισε, να αποκλείσω μια επιλογή που μπορεί να έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος», σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι ο κ. Ομπάμα “δεν έχει την πρόθεση” να στείλει στρατεύματα στη Συρία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η Αμερική στοχεύει να προστατευθούν οι αξίες και η εθνική ασφάλεια” της χώρας λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν το ρόλο του “θεατή σε μια σφαγή”.

“Δεν είναι η ώρα τώρα να απομονωθούμε», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι η στιγμή για να είμαστε θεατές μιας σφαγής. Ούτε η χώρα μας, ούτε η συνείδησή μας, μπορούν να μας επιτρέψουν να πληρώσουμε το τίμημα της σιωπής”.

Η κατάθεση του υπουργού Αμυνας δεν διέφερε απ’ όσα είπε ο κ. Κέρι αλλά έκανε εντύπωση η δήλωση του ότι “ο λόγος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να σημαίνει κάτι”, καθώς επιβεβαίωσε πως ένας από τους στόχους της επίθεσης είναι για να μην γελοιοποιηθεί ο9 θεσμός του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τσακ Χέιγκελ εξήγησε ότι οι στόχοι μιας στρατιωτικής επέμβασης θα ήταν να “περιοριστεί η δυνατότητα” του συριακού καθεστώτος να διαπράξει και άλλες επιθέσεις με χημικά. “Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε (αυτό το στόχο) μέσω μιας περιορισμένης στρατιωτικής επιχείρησης όσον αφορά τη διάρκεια και την έκτασή της”, τόνισε.

Ο Χέιγκελ είπε επίσης, αναφερόμενος με τη σειρά του στο Ιράν, ότι “η άρνηση να αναληφθεί δράση θα υπονόμευε την αξιοπιστία των ΗΠΑ στις άλλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά την ασφάλεια—συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης του προέδρου να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν”.

“Ο λόγος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να σημαίνει κάτι”, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αμερικανική κοινή γνώμη είναι αντίθετη στον πόλεμο. Στην έρευνα του τηλεοπτικού καναλιού ABC και της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ, το 59% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τον πόλεμο, το 36% συμφωνεί και το 5% δεν έχει άποψη για το θέμα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ακόμη και αν συμμετείχαν σε μια τέτοια επιχείρηση άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, το 51% των Αμερικανών θα συνέχιζε να διαφωνεί.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το Reuters: Αντίθετοι με μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εμφανίζονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει επιδοθεί σε μια “εκστρατεία” για να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για να αρχίσει μια τέτοια επιχείρηση.

Περίπου ένας στους δυο (ποσοστό 48%) δήλωσε ότι διαφωνεί με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Το 29% συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ το 23% δεν εξέφρασε άποψη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ερευνητικό κέντρο Pew.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό όσων είπαν ότι διαφωνούν στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού ABC και της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ: το 59% των ερωτηθέντων διαφωνεί, το 36% συμφωνεί και το 5% δεν έχει άποψη για το θέμα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ακόμη και αν συμμετείχαν σε μια τέτοια επιχείρηση άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, το 51% των Αμερικανών θα συνέχιζε να διαφωνεί. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως το ποσοστό όσων συμφωνούν αυξάνεται σημαντικά, φτάνοντας το 46%. Επτά στους δέκα απορρίπτουν επίσης την ιδέα να εξοπλίσουν οι ΗΠΑ τους Σύρους αντάρτες.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 74%) από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του Pew πιστεύουν ότι ένα πλήγμα εναντίον της Συρίας θα επέφερε αντίποινα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της στην περιοχή ενώ έξι στους δέκα (61%) θεωρούν ότι η εμπλοκή της χώρας τους σε μια τέτοια επιχείρηση θα είναι μακροχρόνια. Μόλις το 33% θεωρεί ότι με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα εμποδιζόταν μια ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στο μέλλον.

Η έρευνα του Pew έγινε στο διάστημα 29η Αυγούστου-1η Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.000 ενηλίκων ενώ η δεύτερη δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 28 Αυγούστου-1η Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.012 ατόμων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: