Η Ελλάδα στον “καυγά” Μέρκελ-Στάινμπρουκ




Ενόψει των εθνικών εκλογών της 22ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες στο πλαίσιο τηλεμαχίας με τον πολιτικό της αντίπαλο Peer Steinbrueck, ότι ενδέχεται να υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας για την Ελλάδα, ωστόσο το ύψος αυτού του πακέτου παραμένει αδιευκρίνιστο, αναφέρει ανταπόκριση από το Βερολίνο της Andrea Thomas στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημέρίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Germany’s Merkel: Nobody Knows Size of a Third Greek Program».

Όπως σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, «ουδείς γνωρίζει πως ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι το έργο της συνίσταται στο να διασφαλισθεί ότι δεν θα επιβραδυνθεί η πίεση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο δανειακό πρόγραμμα και ότι ένα ποσό ύψους €11 δις δεν είναι μη ρεαλιστικό, προσθέτει το δημοσίευμα.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130901-700845.html?KEYWORDS=GreeceKEYWORDS%3DGreece#printMode

Βάσει των τηλεοπτικών δημοσκοπήσεων, η Γερμανίδα Καγκελάριος απέτυχε χθες να εδραιώσει μια σαφή νίκη στη χθεσινή πρώτη και μοναδική τηλεμαχία της με τον κύριο πολιτικό της αντίπαλο Peer Steinbruck, ωστόσο η κα Merkel εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα στις προτιμήσεις των Γερμανών ψηφοφόρων ενόψει των εθνικών εκλογών της 22ης Σεπτεμβρίου, επισημαίνει ο Anton Troianovski σε ανταπόκριση από το Βερολίνο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Merkel Fails to Win Clear Victory in Chancellor Debates, Polls Show».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο ανταποκριτής, παρ΄ότι οι δημοσκοπήσεις πρόσφεραν αντικρουόμενες απόψεις για το νικητή της τηλεμαχίας, οι αναλύσεις των δημοσκόπων συμφώνησαν κατά βάση ότι η απόδοση του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Steinbruck απεδείχθη καλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να δώσει την πολυαναμενόμενη ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του.

Ωστόσο, τρεις μόλις εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση της εκστρατείας και με το κόμμα της κας Merkel να παρουσιάζει προβάδισμα της τάξης του 15%, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το καλύτερο στο οποίο μπορούν να προσβλέπουν οι Σοσιαλδημοκράτες είναι μια ισχυρή δεύτερη θέση. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η σκληρότερη κριτική του κ. Steinbruck έναντι της Γερμανίδας Καγκελαρίου αφορούσε τις θέσεις για την εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής σε δοκιμαζόμενες οικονομικά χώρες, όπως στην Ελλάδα εις αντάλλαγμα της βοήθειας από τη Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες.

Συγκεκριμένα, ο Steinbruck επιχειρηματολόγησε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος συνέβαλε στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου οικονομικών προβλημάτων στις χώρες αυτές και ότι η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη, χρειάζονται ένα δεύτερο Σχέδιο Marshall προς ενίσχυση των οικονομιών τους. Ωστόσο, διευκρινίζει η ανταπόκριση, οι Γερμανοί ψηφοφόροι, ανήσυχοι ως προς το ύψος του ποσού που θα διακινδυνεύσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι λόγω των δανείων σε Ελλάδα και Κύπρο, αντιμετωπίζουν κατά βάση θετικά τις πολιτικές της κας Μerkel προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324432404579049480418425974.html

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση των Tony Czuczka και Patrick Donahue στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Merkel Spars With Challenger Steinbrueck on Crisis in TV Debate», όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων  ότι ο Steinbrueck επεδίωξε να κερδίσει πόντους έναντι της Γερμανίδας Καγκελαρίου με επίκεντρο την οικονομική κρίση που κυριάρχησε κατά τη δεύτερη θητεία της, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν συμμερίζεται τη θέση της Καγκελαρίου για εφαρμογή μέτρων λιτότητας ‘σε θανατηφόρες δόσεις’ στα κ-μ της νοτίου Ευρώπης.

Από την πλευρά της, η Merkel η οποία αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί επιπρόσθετη δανειακή βοήθεια, επεσήμανε ότι η συγκλίνουσα πορεία των ομολόγων στην περιοχή της ευρωζώνης καταδεικνύει την ορθότητα της στρατηγικής της για την Ευρώπη και τη Γερμανία. Παράλληλα, σημειώνει το δημοσίευμα, η κα Merkel υπεραμύνθηκε της καθοδήγησης που έλαβε η Γερμανία εν μέσω της κρίσης, τονίζοντας ότι η θέση της υπέρ της πρόσδεσης της δανειακής βοήθειας σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις εξαναγκάζει την ευρωζώνη να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική.

Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι στη Γερμανία από τις 20 Αυγούστου στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και οι επιπτώσεις της στην οικονομία της περιοχής, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της χώρας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια. Από την πλευρά του, τονίζεται, ο Peer Steinbrueck χαρακτήρισε την ανάγκη για επιπλέον βοήθεια ως απόδειξη ότι η στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης δεν αποδίδει.

http://www.bloomberg.com/news/2013-09-01/merkel-clashes-with-steinbrueck-on-crisis-austerity-in-tv-debate.html

Εξάλλου, με αφορμή τη χθεσινή τηλεμαχία, ανταπόκριση από το Βερολίνο των Alison Smale και Melissa Eddy στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «No Clear Winner in Debate Between Merkel and Challenger», επισημαίνει ότι παρά τη δεδομένη δημοφιλία της κας Merkel, το κοινοβουλευτικό σύστημα της Γερμανίας και η περίπλοκη αριθμητική δυναμική εντός της κυβέρνησης συνασπισμού ίσως να μην επιτρέψει στη Γερμανίδα Καγκελάριο να εξασφαλίσει αρκετές θέσεις ή ψήφους για την επανεκλογή της ως επικεφαλής του υφιστάμενου συνασπισμού της.

http://www.nytimes.com/2013/09/02/world/europe/no-clear-winner-in-debate-between-merkel-and-challenger.html?_r=0&pagewanted=print

ΕΠΙΘΕΣΗ Steinbrück ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Σε δημοσιεύματα που αφορούν στην γερμανική προεκλογική εκστρατεία και στην τηλεοπτική αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων για την Καγκελαρία, αναφέρεται και το ζήτημα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, οι FINANCIAL TIMES αναφέρουν ότι η Καγκελάριος Merkel υποχρεώθηκε σε αμυντική στάση, τελώντας υπό την επίθεση του αντιπάλου της Peer Steinbrück, ο οποίος επικεντρώθηκε στην πολιτική λιτότητας που η κα Merkel επέβαλε στις χώρες του Νότου («Merkel Forced on Defensive in TV Debate»). O Steinbrück την κατηγόρησε ότι υποχρέωσε την Ελλάδα να μπει σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και μη βιώσιμου χρέους, ενώ στην πραγματικότητα χρειαζόταν ένα ‘δεύτερο σχέδιο Μάρσαλ’ για τη διάσωση των αδύναμων χωρών, κατά την κρίση στην ευρωζώνη.

Ο ίδιος δήλωσε πως θα είχε ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ συμφώνησε πως απαιτείται σταθεροποίηση του προϋπολογισμού, όχι όμως σε θανάσιμη δόση. Σημείωσε επίσης πως η Γερμανία που βοηθήθηκε εξαιρετικά από τα χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ, δεν πρέπει να ξεχνά αυτή τη βοήθεια. Η Καγκελάριος επέμεινε ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει σχέδια διάσωσης για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, μόνο σε αντάλλαγμα της δέσμευσής τους για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Δήλωσε πως είναι ουσιώδες να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και ότι θα ήταν λάθος να χαλαρώσει η πίεση για μεταρρυθμίσεις, με τη διαγραφή των χρεών των χωρών αυτών.

Σχετική αναφορά υπάρχει και σε δημοσίευμα της GUARDIANMerkel Wins Narrow Victory over Social Democrat Rival in Pre-Election TV Clash»), της TELEGRAPH Angela Merkel’s Rival Accuses her of ‘Deadly Austerity’ in TV Debate», όπου ο Steinbrück σημειώνει ότι υπολείπεται ένα πρόγραμμα αναδόμησης και ανάπτυξης), και του BBCGerman Election: Merkel Battles Steinbrueck in TV Duel»).

http://www.ft.com/cms/s/0/64216ff0-133b-11e3-a05e-00144feabdc0.html

http://www.theguardian.com/world/2013/sep/02/merkel-wins-hustings-debate

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/10279693/Angela-Merkels-rival-accuses-her-of-deadly-austerity-in-TV-debate.html

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-23925035

Photo by Proto Thema

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: