Ελπίδες για πολιτική λύση στη Συρία




Στο απόηχο της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας του Σαββάτου σχετικά με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και της χθεσινής δημοσιοποίησης από τον ΟΗΕ της έκθεσης για την χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς, το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «War Crimes in Syria» επισημαίνει αφενός την σημασία της συμφωνίας για την αποφυγή πολεμικής επέμβασης στη Συρία, όπως και την προοπτική της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων.

Παράλληλα η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα μπορούσε τώρα να οδηγήσει στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα δίνει τέλος στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Η έκθεση του ΟΗΕ υπογραμμίζει τη σημασία της συμφωνίας η οποία υπόσχεται να απαλλάξει τους Σύρους από τα καταστροφικά αυτά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να περάσουν στα χέρια τρομοκρατών, ενώ μειώνονται πλέον οι χώρες που δεν έχουν υπογράψει την Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα από πέντε σε τέσσερεις.

Ερωτηματικά ωστόσο υπάρχουν σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας από τη Συρία και τον έλεγχο κατά τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων, καθώς οι πρόσφατες προσπάθειες της ομάδας του ΟΗΕ παρεμποδίζονταν από τον εκφοβισμό, της βία και το γενικευμένο χάος σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Σημειώνεται επίσης ότι η απειλή στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ οδήγησε σε αυτό το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα, ενώ τώρα θα πρέπει να ενδυναμωθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, που θα διαμορφώνει ένα μέλλον για τη Συρία χωρίς τον Πρόεδρο Άσσαντ.

http://www.bloomberg.com/news/2013-09-16/war-crimes-in-syria.html

«Σαφείς και πειστικές αποδείξεις» για την χρήση χημικών όπλων στη Συρία δήλωσαν ότι κατέχουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μέσω της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε χθες αναφέρεται σε άρθρο των Colum Lynch και Karen DeYoung στην WASHINGTON POST με τίτλο «In Syria, U.N. inspectors find ‘clear and convincing’ evidence of chemical attack», ενώ οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί της σύμμαχοι, βασιζόμενοι σε υποκρυπτόμενα στοιχεία της έκθεσης, όπως την διαδρομή των βλημάτων με τα χημικά όπλα, απέδωσαν την επίθεση στο συριακό καθεστώς.

Η αμερικανο-ρωσική συμφωνία θέτει τώρα εξάλλου ένα χρονοδιάγραμμα καταστροφής των συριακών χημικών όπλων, ενώ περιλαμβάνει την υιοθέτηση ψηφίσματος από το ΣΑ ΟΗΕ που θα επιβάλλει κυρώσεις στη Συρία στην περίπτωση μη συμμόρφωσής της.

Η συμφωνία κάνει αναφορά σε ψήφισμα που θα ενεργοποιεί το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ το οποίο προβλέπει την χρήση δύναμης στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα συμφωνηθέντα. Διπλωμάτες ωστόσο που συμμετέχουν στο ΣΑ ΟΗΕ και οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε ψήφισμα που θα περιλαμβάνει μέτρα πιο περιορισμένα από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως την ολική ή μερική διακοπή των οικονομικών σχέσεων, την επικοινωνιακή και εδαφική απομόνωση της χώρας και τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Εάν αυτά τα μέτρα αποδειχθούν «ανεπαρκή» το Κεφάλαιο & προβλέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης «για την διατήρηση ή αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Η διάκριση αυτή κρίνεται σημαντική καθώς ενδεχόμενο βέτο της Ρωσίας ή της Κίνας σε σχέδιο ψηφίσματος θα επέφερε πιθανώς την ακύρωση της συμφωνίας για τα χημικά όπλα.

Το άρθρο κάνει παράλληλα αναφορά στις προοπτικές που ανοίγονται τώρα για μια διάσκεψη όλων των μερών στη Γενεύη για την επίλυση της συριακής κρίσης, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου.

http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/kerry-un-will-enforce-deal-to-rid-syria-of-chemical-weapons/2013/09/16/0f1d9bf6-1eb6-11e3-94a2-6c66b668ea55_story.html

Secretary-General Ban and outgoing General Assembly President Vuk Jeremić confer at the closing of the sixty-seventh session of the General Assembly.  UN Photo/Evan Schneider

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: