Αυξηση του τουριστικού ρεύματος και συναλλάγματος και ιστορική ενίσχυση του ΑΕΠ




Ενίσχυση του ΑΕΠ της  χώρας κατά 4 μονάδες αναμένεται να προκαλέσει το τουριστικό ρεύμα προς την  Ελλάδα, σύμφωνα με την Capital Economics, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Nat  Rudarakanchana στον αμερικανικό ενημερωτικό ιστότοπο INTERNATIONAL BUSINESS TIMES με τίτλο  «Greek Tourism Could Boost GDP To  Historic Levels – At Least For a Brief, Fleeting  Period».

Οι τουρίστες που  επισκέφθηκαν φέτος την Ελλάδα συνέβαλαν ενδεχομένως στην ενίσχυση της  προβληματικής ελληνικής οικονομίας οδηγώντας στην δραματική αύξηση του ελληνικού  ΑΕΠ, για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με ερευνητικό σημείωμα της Capital Economics.

Εάν οι τουρίστες  ξόδεψαν 20% περισσότερα χρήματα φέτος, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε  σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, τότε το ετήσιο ελληνικό ΑΕΠ θα  μπορούσε να αυξηθεί κατά 4%.

«Θεωρούμε ότι ο  ετήσιος δείκτης ανάπτυξης σε σχέση με το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 4%,  φθάνοντας περίπου στο 0%, που αποτελεί και υψηλό πενταετίας» επισημαίνει ο Ben  May της Capital Economics σε σημείωμά του.

Το γεγονός αυτό θα  οδηγούσε την Ελλάδα, έστω και προσωρινά στις ευτυχισμένες ημέρες προ των  δημοσίων ελλειμμάτων που ξεπερνούσαν το 10% και οδήγησαν στην κρίση  χρέους.

Όπως επεσήμανε ωστόσο  ο Ben May στον International Business Times θα πρέπει να περάσουν τρεις ακόμη μήνες για  να διακριβωθεί η ακριβής επίδραση του ελληνικού θερινού τουρισμού στην  οικονομική ανάπτυξη. «Είναι δύσκολο να διακριβωθεί οριστικά ποια ακριβώς θα  είναι η συμβολή του τουρισμού, μέχρι να καταστούν γνωστά τα στοιχεία του τρίτου  τριμήνου, τα οποία αναμένονται μετά περίπου από δύο μήνες», σημείωσε ο Ben  May.

http://www.ibtimes.com/greek-tourism-could-boost-gdp-historic-levels-least-brief-fleeting-period-1406964

Ανάλογο άρθρο που παραθέτει τις απόψεις του  Ben May δημοσίευται στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Greece: ‘Tourism bonanza’ to give economy a  boost?».

http://www.cnbc.com/101040937

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: