FT: Νέα ώθηση στις ιδιωτικοποιήσεις δίνει η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ




Ελπίδα για την τελική επίτευξη του στόχου ύψους 1,6 δις ευρώ που αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις γεννά η συμφωνία που επετεύχθη  για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με ανταπόκριση της Kerin Hope για τους  FINANCIAL TIMES, με τίτλο «Greece boosts privatization target hopes with OPAP sale».

Η σύμβαση πώλησης του 33% της εταιρείας στην Emma Delta, η οποία υπεγράφη τη Δευτέρα 12.08, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 650 εκατ. ευρώ , είναι ενδεικτική, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Σταυρίδη, της αποφασιστικότητας για επαναφορά της χώρας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Η κοινοπραξία αποτελείται από Τσέχους, Ρώσους, Σλοβάκους και Έλληνες επενδυτές, ενώ η καταβολή τοις μετρητοίς των 620 εκατομμυρίων ευρώ (τα υπόλοιπα 30 θα καταβληθούν σε ισόποσες δόσεις) αναμένεται να φέρει έσοδα ύψους 1,3 δις ευρώ για το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο ΟΠΑΠ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εν μέσω κρίσης, εξαιτίας του μονοπωλιακού στάτους που απολαμβάνει, αλλά γεγονός είναι ότι τα κέρδη του για το πρώτο τρίμηνο του 2013 εμφανίζονται μειωμένα κατά 70%, κυρίως εξαιτίας φορολογίας που εισήχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Η προσφυγή της Remote Gambling Association στη Γενική Δ/νση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, με στόχο να εμποδίσει την Ελλάδα από το να ενισχύσει το μονοπωλιακό χαρακτήρα του ΟΠΑΠ στη διαδικτυακή αγορά αποτέλεσε πρόσκομμα στην όλη διαδικασία, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη από τον Ιανουάριο αποφανθεί ότι το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στην Ελλάδα είναι παράνομο και προέτρεψε την Ελλάδα να θέσει αυστηρότατους ελέγχους ή να απελευθερώσει την αγορά τυχερών παιχνιδιών.

http://www.ft.com/cms/s/0/fdec445c-0378-11e3-980a-00144feab7de.html#axzz2bpwtjGeF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: