Το ΔΝΤ, οι Βρυξέλλες και οι Γερμανοί παίζουν παιγνίδια στην πλάτη της Ελλάδας




Με αφορμή την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία προόδου του προγράμματος οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, η σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο με τίτλο «The IMF and Greek Losses» στην έντυπη αμερικανική έκδοση (σελ. Α12) επισημαίνει ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να επιδεικνύει σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και της ευρωζώνης, καθώς το Ταμείο «επιθυμεί από την Αθήνα να μην πληρώσει τις Βρυξέλλες και την Φραγκφούρτη, προκειμένου η Αθήνα να αποπληρώσει πλήρως … το ΔΝΤ».

Η σύνταξη της WSJ κάνει επίσης αναφορά στη δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, Paulo Nogueira Batista, ότι «η ανάπτυξη και οι υποθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες», τονίζοντας ότι ο κ. Batista έχει δίκιο, καθώς ακόμη και στη χθεσινή έκθεση, επισημαίνεται με μετριοπάθεια ο κίνδυνος για την πορεία του οικονομικού προγράμματος λόγω της μειωμένης ανάπτυξης στη χώρα και των ενδεχόμενων ολισθήσεων στο δημοσιονομικό τομέα και τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η σύνταξη της WSJ επισημαίνει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη – σχεδόν σε κάθε περίπτωση – για την αποτυχία αποπληρωμής του δανείου. Το ΔΝΤ αναμένει σήμερα ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους για να συγκεντρώσει €22 δις έως το έτος 2020, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερο του ημίσεως του αρχικού εισοδήματος που είχε προβλεφθεί το Μάρτιο του 2012.

Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει τη συνενοχή του συνόλου των διεθνών πιστωτών στη διαμόρφωση του καταστροφικού αποτελέσματος στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης. Εάν συμβεί μια ακόμη αναδιάρθρωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα είναι φυσικά οι πρώτες που θα βρεθούν στη γραμμή του πυρός, ωστόσο και το ΔΝΤ πρέπει να μετάσχει σ΄αυτήν, λόγω του δικού του ρόλου στην κακή κατάσταση όπου βρίσκεται η χώρα, καταλήγει η σύνταξη της εφημερίδας.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323681904578639762229619952.html#printMode

Στην εκπομπή ‘Money Beat’ στη διαδικτυακή έκδοση της WALL STREET JOURNAL με παρουσιαστή  τον Paul Vigna, παρουσιάστηκε ολιγόλεπτη ανταπόκριση (διάρκειας 2:41΄) από το Λονδίνο του Charles Forelle, με τίτλο «Greece bailout short by $14 billion… and maybe more».

Συγκεκριμένα, ο ανταποκριτής, με αφορμή την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία προόδου του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας και το έλλειμμα ύψους $14.6 δις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει την επόμενη διετία η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι «οι ειδήσεις δεν είναι καλές… και το καίριο ερώτημα είναι ποιος θα διαθέσει την επιπλέον αυτή βοήθεια, καθώς σίγουρα δεν πρόκειται να είναι οι ιδιωτικές αγορές».

Το ΔΝΤ, τόνισε ο Forelle, υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να συμβάλλουν στην κάλυψη του εν λόγω ποσού και για το λόγο αυτό το Ταμείο επιθυμεί να επιταχύνει τις σχετικές συζητήσεις, ενώ αντίθετα η ΕΕ προσβλέπει στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών.

http://live.wsj.com/video/greece-bailout-short-by-14-billion–but-maybe-more/D2B26459-59D7-4EA2-A6A8-F7E2043C7D00.html?KEYWORDS=Greece#!D2B26459-59D7-4EA2-A6A8-F7E2043C7D00

Η χθεσινή δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, Paulo Nogueira Batista, ότι «η ανάπτυξη και οι υποθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες», θα συμβάλλει «στην έναρξη ενός ενδιαφέροντος διαλόγου» για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο Vikas Bajaj  σε άρθρο του στο ιστολόγιο της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «The Greek Bailout Isn’t Working».

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο Bajaj, αν και συνιστά κοινό φαινόμενο για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ που απαρτίζεται από 24 δ/ντές, να διαφωνούν μεταξύ τους, καθώς και με τα υπόλοιπα στελέχη του Οργανισμού, αυτές οι διαφορές σπανίως δημοσιοποιούνται, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική τη δήλωση του Nogueira.

http://takingnote.blogs.nytimes.com/2013/07/31/the-greek-bailout-isnt-working/?pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: