Στοιχεία για μείωση της ανεργίας από την Eurostat




Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο για πρώτη φορά σε περίοδο περίπου 2 ½ ετών, ενώ επίσης μειώθηκε – αν και περιορισμένα –  ο αριθμός των ανέργων στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για πρώτη φορά κατά την τελευταία τριετία, επισημαίνει ο Alex Brittain σε άρθρο στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU Unemployment Rate Falls» (σελ. Α8).

Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας, τα στοιχεία της EUROSTAT που δημοσιοποιήθηκαν χθες καταδεικνύουν μείωση των δαπανών από Γάλλους και Γερμανούς καταναλωτές τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα πολύ υψηλά ανεργίας θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης.  Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι, ενώ τα ποσοστά ανεργίας μειώθηκαν σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αυξήθηκαν στην Κύπρο και την Ελλάδα, όπως επίσης στην Ολλανδία και τη Γαλλία.

«Οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ χωρών υπενθυμίζουν έντονα τις τεράστιες ανισορροπίες που εξακολουθούν να υφίστανται εντός της νομισματικής ένωσης», δήλωσε ο Jonathan Loynes, επικεφαλής οικονομολόγος σε ευρωπαϊκά θέματα στην λονδρέζικη εταιρεία οικονομικών συμβούλων ‘Capital Economics’.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324136204578639372010867106.html#printMode?KEYWORDS=Greece

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από το Λονδίνο του Henry Chu στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ LOS ANGELES TIMES, με τίτλο «Eurozone jobs picture brightens — but only slightly», όπου επισημαίνεται ότι παρά την περιορισμένη μείωση των ανέργων, το συνολικό ποσοστό ανεργίας παραμένει αμετάβλητο. Εξάλλου, τονίζεται, κατά τους θερινούς μήνες παρατηρείται παραδοσιακά ενίσχυση των θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα, ωστόσο η μακροχρόνια εργασία παραμένει ανέφικτη για πολλούς.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας, όπου υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα εντός του 2014 ενδέχεται να εξέλθει από την ύφεση, ωστόσο παρά τη σημειωθείσα πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση στις περικοπές δαπανών, η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειμμα έως $14.5 δις το 2015, αυξάνοντας τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Αθήνας για περαιτέρω βοήθεια.

http://www.latimes.com/news/world/worldnow/la-fg-wn-eurozone-jobs-improves-20130731,0,1544194,print.story

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: