Ποιός θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό;




Το ΔΝΤ προειδοποίησε χθες ότι η ευρωζώνη μπορεί να υποχρεωθεί να παραγράψει μέρος του ελληνικού χρέους, καθώς το Ταμείο διαπίστωσε έλλειμμα ύψους €11 δις για το 2014-15, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις και της αδύναμης ανάπτυξης, σύμφωνα με την GUARDIAN και τον συντάκτη Larry Elliot (“IMF Finds $11bn Black Hole in Greek Finances and Warns of New Write-off”).

Tο ύψος του χρέους επιδεινώνει τη θέση της Ελλάδας μακροπρόθεσμα, κατά το ΔΝΤ. Ταυτόχρονα, 11 λατινοαμερικανικές χώρες, υπό την ηγεσία της Βραζιλίας, αντιτάχθηκαν στην εκχώρηση της τελευταίας δόσης στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ υπογράμμισε την πρόοδο που έχει επιτελεστεί στην αποκατάσταση της ισορροπίας των ισολογισμών, σε σχέση με το παρελθόν, τόνισε όμως ότι η αναπροσαρμογή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ύφεση και όχι στην αύξηση της παραγωγικότητας λόγω των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Το δημοσίευμα επίσης αναφέρεται στην ελαφρά υποχώρηση της ανεργίας στο σύνολο της ευρωζώνης, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες για σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας. Κατά το BBC, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να σημειωθεί ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία και να φέρουν αποτέλεσμα οι δομικές αλλαγές (“IMF Says Greece must Deliver Reforms at a Faster Pace”).

Το χρηματοδοτικό κενό που εντοπίστηκε μπορεί να κλείσει, είτε με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων, είτε μέσω νέων δανείων από τα κ-μ (σχετική συζήτηση αναμένεται το Φθινόπωρο).

http://www.theguardian.com/world/2013/jul/31/imf-greece-11bn-write-off?INTCMP=SRCH

http://www.bbc.co.uk/news/business-23517820

Η γερμανική πολιτική ελίτ κρατά τον γερμανικό λαό στο σκοτάδι, ισχυρίζεται ο Bruno Waterfield σε άρθρο του για μπλογκ της TELEGRAPH (“German Voters in the dark as IMF Warns of 11 bn ‘Financing Gap’ for Greece”), αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό κενό που εντόπισε το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι κεφαλαιώδες, τόσο για την ηρεμία των αγορών, όσο και την πολιτική ηρεμία της χώρας.

Η Γερμανία και η ΕΚΤ πρέπει λοιπόν να δεχτούν πλήγμα (από ενδεχόμενο κούρεμα), ενώ η έκθεση του ΔΝΤ διαταράσσει την ομαλή πορεία των γερμανικών εκλογών, κατά τον συντάκτη. Αν και η ευρωζώνη δεσμεύθηκε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο η Καγκελάριος Merkel, όσο και ο Wolfgang Shaeuble, βεβαίωσαν ότι δεν τίθεται θέμα ‘κουρέματος’.

Η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ είναι εκπληκτική και μένει να αποδειχθεί αν μπορεί να ανατραπεί, ειδικά εφόσον όλες οι προβλέψεις για ανάπτυξη έχουν αποδειχθεί εσφαλμένες τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Ελλάδα εξακολουθεί να πληρώνει υψηλό κόστος και οι Γερμανοί εξακολουθούν να πληρώνουν το λογαριασμό των αποτυχημένων πολιτικών της ΕΕ και του ΔΝΤ.

http://blogs.telegraph.co.uk/bruno-in-brussels-eu-unplugged/brusselsbruno/388/german-voters-in-the-dark-as-imf-warns-of-e11-billion-financing-shortfall-for-greece/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: