Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για τις νέες πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία




Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε απάντηση των ισχυρισμών της συριακής αντιπολίτευσης για επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων με χημικά όπλα, που είχαν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους κοντά στη Δαμασκό.
 
Ο Αραβικός Σύνδεσμος και δυτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, ζήτησαν από την κυβέρνηση της Συρίας να επιτρέψει σε επιθεωρητές των ΗΕ να επισκεφθούν τις περιοχές που αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες επιθέσεις.
 
Η κυβέρνηση του Προέδρου Άσσαντ αρνείται τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων σε συνοικίες της Δαμασκού που ελέγχουν οι δυνάμεις των ανταρτών και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους επιθεωρητές των ΗΕ που βρίσκονται ήδη στη Συρία για να εξετάσουν τις κατηγορίες των κυβερνητικών δυνάμεων ότι οι δυνάμεις των ανταρτών έκαναν χρήση χημικών.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου, Τζος Έρνεστ, αναφέρει ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για τις αναφορές για τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων σε επίθεση από τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Συρίας κοντά στη Δαμασκό, κατά την οποία έγινε χρήση χημικών όπλων. Εργαζόμαστε επειγόντως ώστε να συγκεντρώσουμε επιπλέον πληροφορίες».
 
Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα κάθε χρήση χημικών όπλων. Όσοι ευθύνονται για την χρήση χημικών όπλων οφείλουν να λογοδοτήσουν. Σήμερα ζητούμε επισήμως από τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν τους νέους αυτούς ισχυρισμούς. Η ερευνητική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στην Συρία, είναι προετοιμασμένη να πράξει κάτι τέτοιο, καθώς μία τέτοια έρευνα είναι σύμφωνη με το σκοπό και την αποστολή του ΟΗΕ.  Για την αξιοπιστία των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών, ο οργανισμός θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση σε μάρτυρες και πληγέντες και να έχει την δυνατότητα να εξετάσει και να συγκεντρώσει φυσικά αποδεικτικά στοιχεία χωρίς την παρεμβολή ή την χειραγώγηση αυτών από την Συριακή κυβέρνηση» αναφέρει ο κ. Έρνεστ και προσθέτει ότι «Αν η κυβέρνηση της Συρίας δεν έχει τίποτα να κρύψει και αν δεσμεύεται αληθινά στην αμερόληπτη και αξιόπιστη έρευνα για την χρήση χημικών όπλων στην Συρία, τότε θα διευκολύνει την άμεση και αδέσμευτη πρόσβαση της ομάδας του ΟΗΕ στο επίμαχο σημείο. Επιπλέον, έχουμε ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας για να συζητηθούν οι ισχυρισμοί και να κληθεί η κυβέρνηση της Συρίας να παράσχει άμεση πρόσβαση στην ερευνητική ομάδα του ΟΗΕ.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, να παράσχουν άμεση πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο είναι σημαντικό για την έρευνα και να βεβαιώσουν την ασφάλεια της ερευνητικής ομάδας του ΟΗΕ».
 
Από τη πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, τόνισε ότι «υπάρχει έντονη ανησυχία» μετά τις αναφορές για χρήση χημικών στη Συρία και για την επίθεση που φέρονται να πραγματοποίησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις σε προάστιο της Δαμασκού που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων πολιτών.
 
Όπως είπε εάν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν θα είναι μια «σοκαριστική κλιμάκωση της χρήσης χημικών στη Συρία».
 
Ο Πολ Σούλτι, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Περιορισμού Όπλων Μαζικής Καταστροφής του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας υποστηρίζει ότι παρά την ανάρτηση σχετικού βίντεο από ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Συρία, υπάρχουν ακόμα πολλές πληροφορίες που πρέπει να συγκεντρωθούν.   
 
Τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την στάση που θα κρατήσουν στο θέμα της συριακής κρίσης.

Πηγή-Φωτογραφία: http://gr.voanews.com/content/syria-chemical-weapons-wh/1734346.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: