Ο Ασμουσεν στην Αθήνα για …έλεγχο




Την ακτινογραφία της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος και των ελληνικών τραπεζών θα επιχειρήσει να αποτυπώσει σήμερα και αύριο ο Γκ. Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, καθώς και με άλλους πολιτικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και κοινωνικούς φορείς.

Κύκλοι της ΕΤΕ αποκαλύπτουν ότι ο κ. Ασμουσεν θα συναντήσει και τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά, τονίζοντας ωστόσο ότι θα έχει προσωπικό χαρακτήρα.

Η επίσκεψη Ασμουσεν στη χώρα μας γίνεται εν όψει του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα (21 Σεπτεμβρίου), προκειμένου να του δοθεί η ευκαιρία για διμερείς επαφές με την κυβέρνηση, κοινωνικούς φορείς και επιχειρηματίες για να συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Ασμουσεν επιθυμεί να συζητήσει ο ίδιος με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και επιχειρηματίες προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, να συζητήσει τις προοπτικές, αλλά και να σταθμίσει ο ίδιος το πόσο εύθραυστο είναι το κλίμα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και στις επιχειρήσεις.

Ο ίδιος έχει συστήσει επανειλημμένα στη χώρα μας να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση από την τρόικα. Οπως και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο κ. Ασμουσεν έχει χαρακτηρίσει τις αναφορές σε περαιτέρω μείωση του χρέους ως μη εποικοδομητικές.

«Οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις σχετικά με την απομείωση του χρέους δεν βοηθούν, καθώς αποπροσανατολίζουν από τις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Στην έλευση του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία, αφού πραγματοποιείται μόλις ένα 24ωρο μετά την πρώτη (δημόσια τουλάχιστον) «ομολογία» Σόιμπλε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα στο τέλος του 2014.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η επίσκεψη Ασμουσεν δεν θεωρείται τυχαία, αφού η συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχει «ανάψει». Γι’ αυτό εκτιμάται ότι το κύριο θέμα που θα συζητήσει με τον κ. Στουρνάρα είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να γίνει μερική απομείωση του χρέους, το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους του πακέτου των 50 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ταμείο ESM, καθώς και τους όρους και το ύψος του νέου δανείου που πιθανώς να λάβει η χώρα μας στο τέλος του 2014.

Αλλωστε, το «όνομα» του κ. Ασμουσεν «παίζει» ανάμεσα σε εκείνα που θα μπορούσαν να λάβουν μετεκλογικά τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Η «επόμενη μέρα»

Οσον αφορά τη συνάντηση του Γερμανού εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, θα επικεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην «επόμενη μέρα» των ελληνικών τραπεζών, ύστερα δηλαδή από την επανακεφαλαιοποίησή τους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο πώς θα διαχειριστεί η χώρα μας το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες μετά τα αποτελέσματα των stress tests που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

Ζήτησε συνάντηση με Τσίπρα

Συνάντηση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα, ζήτησε το στέλεχος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκ. Ασμουσεν, ο οποίος έρχεται σήμερα στην Αθήνα. Τελικά η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί αφού, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται ήδη στην Κέρκυρα.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου σχολίασαν ότι ο κ. Ασμουσεν ζήτησε να δει τον πρόεδρο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δεν τέθηκε θέμα συνάντησης του στελέχους της ΕΚΤ με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Δραγασάκη.

Πηγή: Ελένη Κομίνη / ΕΘΝΟΣ – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: