Εν αναμονή αποδείξεων από την Ουάσιγκτον




Η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να δημοσιοποιήσει αποδείξεις για την ευρεία χρήση χημικών όπλων από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις, αναφέρουν οι Mark Mazzetti και Mark Landler σε άρθρο τους στους NEW YORK TIMES με τίτλο «U.S. Facing Test on Data to Back Action on Syria», στην προσπάθειά της να ενισχύσει τα επιχειρήματά της για μια στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας.

Λόγω ωστόσο των χαλκευμένων στοιχείων που είχαν παρουσιασθεί πριν από την επίθεση στο Ιράκ η αμερικανική κοινή γνώμη εμφανίζεται επιφυλακτική έναντι μιας νέας αμερικανικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή, ενώ ένας σημαντικός και διαρκώς αυξανόμενος αριθμός βουλευτών και από τα δύο κόμματα εμφανίζεται αρνητικός στην προοπτική να διατάξει ο Αμερικανός Πρόεδρος εκ νέου μια στρατιωτική επίθεση, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και έγκριση από το Κογκρέσο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν χθες ότι δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις που να συνδέουν απευθείας τον Πρόεδρο Αλ Άσσαντ με τις επιθέσεις χημικών όπλων ενώ υποβάθμιζαν τις προσδοκίες για την δημοσιοποίηση των μυστικών πληροφοριών. Όπως επεσήμαναν στα εν λόγω στοιχεία δεν αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται ειδικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις επικοινωνιών μεταξύ των Σύρων στρατιωτικών, ούτε λεπτομερείς αναφορές από κατασκόπους ή επιτόπιες πηγές.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ωστόσο ότι έχουν υποκλαπεί επικοινωνίες μεταξύ στρατιωτικών διοικητών, μετά τις χημικές επιθέσεις της Τετάρτης, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η επίθεση δεν προήλθε από κάποια αυτονομημένη μονάδα που έδρασε αυτόβουλα χωρίς προηγούμενη διαταγή. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα δημοσιοποιηθούν οι εν λόγω επικοινωνίες ή μέρος αυτών.

Ακόμη όμως και χωρίς ισχυρές αποδείξεις που να ενοχοποιούν τον Πρόεδρο Άσσαντ, επεσήμαναν Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Σύρος ηγέτης φέρει την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις των στρατευμάτων του και πρέπει να τεθεί υπόλογος γι’ αυτές.

http://www.nytimes.com/2013/08/29/world/middleeast/us-facing-test-on-data-to-back-action-on-syria.html?ref=global-home&_r=0

Η κυβέρνηση Ομπάμα εμφανίσθηκε χθες αποφασισμένη να συνεχίσει την προετοιμασία της για στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας, αναφέρει άρθρο της Karen DeYoung στην WASHINGTON POST U.S. rejects Syrian request that U.N. inspectors stay longer, possibly delaying military strike») καθώς απέρριψε αίτημα της συριακής κυβέρνησης για παράταση του χρόνου επιθεώρησης των χημικών της όπλων, θεωρώντας την τακτική της παρελκυστική, ενώ δήλωσε ότι δεν έχει νόημα η περεταίρω συζήτηση του θέματος στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξή του στο τ/δ PBS μολονότι δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει την επίθεση κατά της Συρίας σημείωσε ότι κανείς πλέον δεν αμφισβητεί την χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων, ενώ η συριακή αντιπολίτευση δεν διαθέτει την ικανότητα για την διενέργεια τέτοιων επιθέσεων. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες για τα χημικά όπλα θα καθίστανται υπόλογες» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η συνεδρίαση των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ ΟΗΕ έληξε χωρίς την λήψη απόφασης για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας λόγω της αντίθεσης της Ρωσίας και της Κίνας. Σε απάντηση Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι άσχετες με την απόφαση του Προέδρου Ομπάμα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Μολονότι οι αξιωματούχοι απέφυγαν να προσδιορίσουν τον χρόνο υλοποίησης μιας στρατιωτικής επίθεσης σημείωσαν ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ αναμένεται να αποχωρίσουν από τη Συρία το Σάββατο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι η όποια επίθεση κατά της Συρίας θα είναι περιορισμένου εύρους και διάρκειας και θα στοχεύσει πιθανώς στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να ταξιδέψει την Τρίτη το βράδυ στη Σουηδία και μια μέρα αργότερα στη Ρωσία όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση του G20, κλείνοντας έτσι μια πρώτη περίοδο όπου θα μπορούσε να εκδηλωθεί μια ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/syria-wants-un-weapons-inspectors-to-stay-longer-move-could-forestall-us-military-strike/2013/08/28/69855348-1008-11e3-85b6-d27422650fd5_story.html

Την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της εξετάζουν μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας, οι δικηγόροι τους διερευνούν τις δυνατότητες νομιμοποίησης μιας τέτοιας επιχείρησης, όπου διατυπώνονται διάφορες προτάσεις, όπως ότι τα μέλη της διεθνούς κοινότητας διαθέτουν το δικαίωμα να καταφεύγουν στην χρήση στρατιωτικών μέσων για την προστασία πολιτών και για να αποτρέψουν την χρήση χημικών όπλων από ένα κράτος-παρία, υποστηρίζουν οι Colum Lynch και Karen DeYoung σε άρθρο τους στην WASHINGTON POST με τίτλο «U.S. explores possible legal justifications for strike on Syria».

Οι προσπάθειες ωστόσο της κυβέρνησης Ομπάμα να διαμορφώσει ένα νομικό πλαίσιο προσκρούουν στην επιφυλακτικότητα των αξιωματούχων του ΟΗΕ και άλλων εμπειρογνωμόνων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πρώην Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί νομικοί του Στέητ Ντηπάρτμεντ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η χρήση στρατιωτικών μέσων κατά του συριακού καθεστώτος, χωρίς προηγούμενο ψήφισμα του ΣΑ ΟΗΕ, είναι παράνομη.

Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν μία σειρά νομικών επιχειρημάτων για να νομιμοποιήσουν μια στρατιωτική απάντηση στην χειρότερη επίθεση με χημικά όπλα από το 1998, όταν ο τότε Ιρακινός Πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεΐν είχε εξοντώσει πάνω από 3.000 Κούρδους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διερευνούν διεθνείς συμφωνίες, όπως το Πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925 και την Συνθήκη Χημικών Όπλων του 1992.

Καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί ακραία η επιχειρηματολογία ότι η χρήση των χημικών όπλων, εάν αποδειχθεί, αποτελεί απειλεί για τις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για την στήριξη γειτονικών κρατών προς τη Συρία, όπως της Τουρκίας και της Ιορδανίας, στην περίπτωση που τα εν λόγω κράτη επικαλεσθούν το δικαίωμα της αυτοάμυνας κατά της Συρίας.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/us-explores-possible-legal-justifications-for-strike-on-syria/2013/08/28/0d9c6c08-0fe3-11e3-bdf6-e4fc677d94a1_story.html?hpid=z2

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: